Κύπρος-Ελλάδα: Μέτωπο αντιμετώπισης τουρκικής τρικλοποδιάς

Στη σκιά των κρίσιμων εξελίξεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Μπροστά στην Τουρκική προκλητικότητα, που αφήνει μετέωρη την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, Αθήνα και Λευκωσία επαναχάραξαν τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης του επίσκεψης στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε

τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους οποίους επιβεβαίωσαν την αντίθεση τους, για στρατιωτικές ή άλλης μορφής εγγυήσεις μετά τη επίλυση του Κυπριακού.

Π.Παυλόπουλος: «Κύπρος κυρίαρχη, χωρίς επιτήρηση και χωρίς κατοχή»

Αρχή στις συναντήσεις έγινε στις 10:00 το πρωί με τη συνάντηση Ν.Αναστασιάδη-Π.Παυλόπουλου. Ο Πρόεδρος της Ελλάδας αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε για ακόμα μια φορά την αυτονόητη κοινή στάση Ελλάδας - Κύπρου στο θέμα της λύσης του Κυπριακού.

«Η λύση του Κυπριακού μπορεί να έρθει μόνο με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση η οποία θα βασίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο και δεν θα έχει επιτηρητές και κατοχή», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για την έμπρακτη συμπαράσταση. Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη ήταν το να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις παραπέρα κινήσεις, αλλά και για τις σχέσεις που οι δύο χώρες αναπτύσσουν με φίλες χώρες στην περιοχή.

«Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Αναστασιάδης-Τσίπρας: Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Ακολούθως στις 10:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ακόμα μια φορά τη κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου ότι για να παραχωρηθεί απελευθέρωση στις θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα.

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ενδελεχώς για τις συναντήσεις που είχε ο καθένας στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, για τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού και για σωρεία άλλων ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Α.Τσίπρα για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την ακύρωση της παρουσίας του στο δείπνο αλλά και για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί την Παρασκευή. Ενημέρωσε επίσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε τρία επίπεδα: το πρώτο αφορά τα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν μέχρι τώρα, πού υπάρχει πρόοδος, πού υπάρχει διαφωνία και τι έχει απομείνει για συζήτηση.

Σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί συνέχιση του καθεστώτος του 1960, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς των στρατιωτικών εγγυήσεων.

Επιπρόσθετα από τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για θέματα ενέργειας όπως επίσης και για τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Με τη σειρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κ.Μητσοτάκης: «Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν»

«Καθόλου εποικοδομητικές προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, οι πρακτικές της Άγκυρας, όπως αυτές που είδαμε και τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό με τον κ.Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι «Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο. Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις».

Η στάση και οι τακτικές της Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ κλείνοντας, θα πρέπει να προβληματίσουν τον ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα