Σε 3 περιπτώσεις έγινε αλλαγή εμβολίου στη 2η δόση στην Κύπρο–Ποιος ο λόγος

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Όλγα Καλακούτα, η οποία μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου και για την αλλαγή εμβολίου κατά τη δεύτερη δόση.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη, έτσι ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών.

Παράλληλα

ανέφερε ότι στόχος δεν είναι μόνο η ανοσία της αγέλης, αλλά και η ομοιόμορφή κατανομή των εμβολιασμών στη χώρα. «Ως επιχειρησιακή ομάδα επιδιώκουμε τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του Ιούνη και με ποσοστό 70% όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διευκρίνισε ότι αρχικά οι Ιατρικές Υπηρεσίες στόχευσαν στους ηλικιωμένους, ενώ τώρα επιδιώκουν τον εμβολιασμό  των νέων οι οποίοι είναι και πιο δραστήριοι.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι για να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στους ανήλικους, θα πρέπει να αδειοδοτηθούν συγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά με τους καρκινοπαθείς, ανέφερε ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να εμβολιαστούν χωρίς το κριτήριο της ηλικιακής ομάδας. «Μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών έχει ήδη εμβολιαστεί».

Η κυρία Καλακούτα μίλησε και για την αλλαγή εμβολίου κατά τη δεύτερη δόση, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής στην Κύπρο έγινε τρεις φορές αλλαγή εμβολίου.

«Έγινε λόγω των παρενεργειών και μετά από σύσταση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, που όμως δεν συνδέθηκαν (σ.σ οι παρενέργειες) με τα εμβόλια». Εξήγησε ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν αφορούν το ίδιο εμβόλιο.

Τέλος, διευκρίνισε ότι κάποιος που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, πρέπει να εμβολιαστεί εντός τριών μηνών.   

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα κατηγοριοποίηση χωρών: Στο «κόκκινο» η Σλοβακία – «Πράσινη» η Ισλανδία

Rapid τεστ: Δείτε τα σημεία δειγματοληψίας για σήμερα Τρίτη

Keywords
Τυχαία Θέματα