Κύπρος: Προστασία στο 65% των ατόμων που αιτούνται άσυλο

Στο 65% των ατόμων που αιτούνται διεθνή προστασία στην Κύπρο χορηγείται συμπληρωματική προστασία, σύμφωνα με έκθεση της AIDA (Asylum Information Database) για την Κύπρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το ΜΚΟ Future Worlds Center.

Στην έκθεση γίνεται σημαντική

αναφορά στην επέκταση του Κέντρου Υποδοχής της Κοφίνου με την δυνατότητα πλέον να φιλοξενεί 400 άτομα.

Όπως αναφέρεται, παρά την αύξηση σε μέγεθος, οι αιτητές ασύλου είναι διστακτικοί να διαμείνουν εκεί λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας που δεν παρέχει εύκολη πρόσβαση στις αστικές περιοχές.

Η πλειονότητα των αιτητών αποφεύγουν να διαμένουν στην Κοφίνου και δεν τους παρέχεται άλλη υποστήριξη.

“Κατά την διάρκεια της συγγραφής της έκθεσης, η Κύπρος καταμέτρησε 2,700 άτομα με εκκρεμούσες υποθέσεις για διεθνή προστασία, με μόνο 122 από αυτούς να διαμένουν στην Κοφίνου και μόλις 22 να λαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη στήριξη από το κράτος” αναφέρεται.

Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι χορηγείται συμπληρωματική προστασία στο περίπου 65% των ατόμων που αιτούνται διεθνή προστασία στην Κύπρο.

Αναφέρεται ακόμη ότι με βάση την παρούσα νομοθεσία, οι κάτοχοι συμπληρωματικής προστασίας, κυρίως Σύριοι, αποκλείονται από το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης.

Όσο αφορά την κράτηση, αναφέρεται ότι από το τέλος του 2014 θεσπίστηκαν συνοπτικές διαδικασίες, για την εξέταση αιτήσεων ασύλου, για άτομα υπό κράτηση. Σύμφωνα με τις διαδικασίες αυτές οι αιτήσεις ασύλου από άτομα υπό κράτηση οφείλουν να διεκπεραιώνονται σε πρώτο βαθμό σε διάστημα 45 ημερών. Ακολούθως, στον αιτητή/τρια χορηγηθεί διεθνή προστασία ή αν η απόφαση καθυστερήσει πρέπει να αφήνεται ελεύθερος.

“Παρά την προαναφερόμενη διαδικασία, σε επισκέψεις που διεξάγονται από το Future Worlds Center διαπιστώθηκε ότι τα προβλεπόμενα όρια χρόνου για κράτηση δεν ακολουθούνται αυστηρά από τις Αρχές”.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Κύπρος συνεχίζει να θέτει υπό κράτηση αιτητές ασύλου για λόγους απέλασης παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα τους για άσυλο εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας έτσι τον κίνδυνο να απελαθούν προτού λάβουν απόφαση.

“Σε μια αλλαγή της πολιτικής κρατήσεων προηγούμενων χρόνων, αιτητές ασύλου που επιστρέφουν στην Κύπρο κάτω από τις διαδικασίες του Δουβλίνου και αναμένουν τελική απόφαση για την αίτηση τους, δεν τίθενται υπό κράτηση” αναφέρεται.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα