Κύπριος βραβεύτηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ για την ταινία του

Ο Κύπριος Χάρης Ζαμπαρλούκος και ο Ιρλανδός Κένεθ Μπράνα πήραν το πρώτο βραβείο για τη καλύτερη σκηνοθεσία στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Camerimage στη Μπίντγκοστς της Πολωνίας για τη μοναδική τους επανέκδοση της ταινίας «Murder on the Orient Express».

Το δίδυμο βραβεύτηκε, στην εναρκτήρια εκδήλωση το Σάββατο, με το «Χρυσό Βάτραχο» στο Παγκόσμιο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, που προσελκύει κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες και φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ο Ζαμπαρλούκος και ο Μπράνα εργάστηκαν μαζί και στο

παρελθόν στις ταινίες «Thor» και «Cinderella», οι οποίες έκαναν επιτυχία στο σινεμά. Φέτος, το πολυτάλαντο δίδυμο σκηνοθέτησε την επανέκδοση του «Murder on the Orient Express», την πολυαγαπημένη ταινία του 1974 βασισμένη στο γνωστό βιβλίο της Άγκαθας Κρίστι.

Το δίδυμο κατάφερε να φέρει έναν άλλο «αέρα» στην πασίγνωστη ταινία, αναδείκνυοντας άλλες πτυχές των πρωταγωνιστών του έργου, όπως αυτή του Ερκιούλ Ποϊρό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν οι δύο κινηματογραφιστές στο δημοσιογράφο Πίτερ Καρανίκας του περιοδικού Variety, αναφέρθηκαν στις πηγές έμπνευσης τους και τις μαγευτικές σκηνές που περιγράφει στο μυθιστόρημα της, η Άγκαθα Κρίστι.

Γιατί επιλέξατε να επανεκδώσετε το «Murder on the Orient Express»;

Μπράνα: Δεν το θεώρησα ποτέ ως μια επανέκδοση. Αν δεν έχεις κάτι καινούργιο να προσφέρεις, κάτι αυθεντικό, τότε δεν το κάνεις. Το «Murder» ήταν κάτι που με ενέπνευσε σε ένα πιο βαθύ και προσωπικό επίπεδο απ’ ότι το βιβλίο της Άγκαθας Κρίστι ή την ταινία του 1974, που μ’ αρέσαν. Αλλά αυτό μου φαινόταν καινούργιο. Έχει θάνατο και άγριο πάθος, που σκέφτηκα ότι είναι εντυπωσιακό για το κοινό. Με τρόμαξε και εμένα όταν έπαιξα το ρόλο του Ποϊρό.

Προσφέρατε κάτι καινούργιο στην ταινία, σχετικά με την κινηματογράφηση και την τεχνολογία;

Μπράνα: Χρησιμοποιήσαμε μια κάμερα 65 χιλιοστών και αποτίναμε φόρο τιμής στη χρυσή εποχή των ταξιδιωτικών ταινιών, με τη χρήση εντυπωσιακών σκηνικών. Ξεκινάμε στην Ιερουσαλήμ, και μετά φτάνουμε στην Κωνσταντινούπολη και τις Άλπεις, όπου αφήνουμε το φόνο και το μυστήριο να ακολουθήσουν την κανονική τους ροή, με τον απλό και ενδιαφέρον τρόπο που το είχε γράψει και η Άγκαθα Κρίστι – αλλά μετά ανακαλύπτουμε ότι ο θάνατος είναι στο επίκεντρο. Εξελίσσεται σ’ ένα ψυχολογικό δράμα, που αποκαλύπτει έναν βαθύτερο πόνο, τον οποίο δεν είχα συνειδητοποιήσει πριν.

Πού κάνατε τα γυρίσματα;

Μπράνα: Ο Χάρης πήγε στη Νέα Ζηλανδία και μετά πήγαμε στη Γαλλία, στην Ελβετία και σε άλλα μέρη, αλλά τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν στο Longcross Studios έξω από το Λονδίνο. Φτιάξαμε τρένο, το τοποθετήσαμε σε μια πεζογέφυρα σε ύψος 25 μέτρων. Μια από τις καλύτερες στιγμές που έζησα, ήταν όταν ο Johnny Depp και η Judi Dench με ρώτησαν: «Θύμισε μας, τι θα γίνει σε αυτή τη σκηνή;». Είπα, «Το τρένο θα φύγει από το σταθμό της Κωνσταντινούπολης».

Ξανα ρώτησαν, «Εντάξει, αλλά τι θα γίνει ακριβώς;» Επανέλαβα, «Το τρένο θα φύγει από το σταθμό της Κωνσταντινούπολης». Μου είπαν, «Θα μείνει εδώ βέβαια» και απάντησα «Όχι, οι πόρτες στο τέλος της σκηνής θα ανοίξουν και το τρένο θα ξεκινήσει και θα φύγει για το Surrey». Εκείνη τη στιγμή τα μάτια τους έλαμψαν.

Πώς γνωριστήκατε εσείς οι δύο;

Ζαμπαρλούκος: Ο Κεν με κάλεσε στο σπίτι του για να μιλήσουμε για την ταινία «Sleuth», τον γνώριζα βέβαια πριν γνωριστούμε. Οι αναμνήσεις μου στα στούντιο Panavision στο Shepperton, ως μαθητευόμενος, ήταν καλές και ο Κεν τότε σκηνοθετούσε το «Shackleton».

Μπράνα: Όταν επιτέλους γνωριστήκαμε, είχα ήδη δει ήδη μια ταινία του Χάρη. Ήξερα ότι κάτι μου άρεσε στη δουλειά που έκανε. Μ’ αρέσει να εργάζομαι με ανθρώπους που συνέχεια δουλεύουν.

Είστε τα «σπασικλάκια» της εποχής σας;

Μπράνα: Ακριβώς. Μοιραζόμαστε αυτό το χαρακτηριστικό. Λατρεύω τις ταινίες και το θέατρο, σ’ ένα βαθμό που παραξενεύει τους άλλους. Και ο Χάρης μιλά για άγνωστες ταινίες, για τις οποίες μπορεί μόνο εκείνος να σκεφτεί τις σκηνές και τα πλάνα.

Έχετε γυρίσει ταινία με κάμερα 65 χιλιοστών ποτέ;

Μπράνα: Εγώ ναι, στην ταινία «Hamlet» με τον Αλεξ Τόμσον του 1996.

Ζαμπαρλούκος: Το «Murder» ήταν η πρώτη μου εμπειρία με τέτοια κάμερα. Ήταν τέλεια.

Χάρη, έχεις δουλέψει και στα ψηφιακά μέσα;

Ζαμπαρλούκος: Λίγο, αλλά όχι πολύ. Έχω γυρίσει περισσότερες ταινίες. Πιστεύω ότι ο κινηματογράφος είναι μια διαπεραστική τέχνη και πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση.

Τι σου αρέσει στον κινηματογράφο;

Μπράνα: Όλα.

Τι σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον;

Μπράνα: Δουλεύουμε πάνω στο «Artemis Fowl» της Ντίσνεϊ για το 2019. Είναι η ιστορία ενός 11χρονου εγκληματία στην Ιρλανδία, ο οποίος ανακαλύπτει ότι οι νεράιδες υπάρχουν και αποφασίζει να κλέψει το χρυσό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα