Κυπριανού: Θα επιδιώξουμε εποικοδομητικό ρόλο στο κυπριακό

Το ΑΚΕΛ, εαν το επιτρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιδιώξει να διαδραματίσει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, στις διαπραγματεύσεις, συμβάλλοντας με ιδέες, απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

Εξερχόμενος του Προεδρικού μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και πριν ολοκληρωθεί η συνεδρία, λόγω του 22ου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ

στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια όλοι μας αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα που επιτρέπει την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με κάποια σχετική αισιοδοξία αλλά το κατά πόσο θα πάμε σε θετικό αποτέλεσμα ή όχι θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Τότε θα διαφανεί προς τα πού κινείται το Κυπριακό και τότε θα μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ως πολιτικά κόμματα για την συνέχεια”.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού για την δουλειά που έγινε από τους δύο διαπραγματευτές ενόψει της συνάντησης των ηγετών στις 17 Ιουνίου και για τα ΜΟΕ που κατατέθηκαν από τη δική μας πλευρά και έχουν υιοθετηθεί, διευκρινίζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι “τα υπόλοιπα δεν έχουν απορριφθεί, είναι στο τραπέζι, θα συζητηθούν και θα αποφασισθεί η τύχη τους στη συνέχεια”.

Η συνεδρία του Εθνικού, είπε, θα συνεχισθεί μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών και άλλες εξελίξεις και θα συζητήσει τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και το πώς θα προχωρήσουμε, όπως ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του Τ/κ ηγέτη, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι προφανές πως ο κ. Ακιντζί έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Ερογλου σε πάρα πολλά ζητήματα που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι τα πάντα θα πρέπει να κρίνονται με βάση τις θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για την Τουρκία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκτίμησε ότι στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχει πολλά περιθώρια να ελιχθεί, στα ζητήματα όμως που αφορούν την Τουρκία “δεν έχω αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει να έχει τον πρώτο λόγο, όπως τα ζητήματα των εγγυήσεων, της αποστρατικοποίησης, της ασφάλειας, τα ζητήματα των εποίκων”. Υπάρχει θετικό κλίμα, αλλά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε της λύσης, ανέφερε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι “έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε και θα χρειαστεί πάρα πολύ προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία”. Για τις εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι έγινε κάποια αναφορά.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε ενημέρωση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε αρνητικά, διατύπωσε όμως τη θέση του κόμματός του ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση των Ευρωπαίων και πως είναι προφανές ότι τα κίνητρά τους είναι καθαρά πολιτικά. “Επιχειρούν να υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να γονατίσει στις δικές τους πολιτικές παραγνωρίζοντας ποια κατάσταση έχει δημιουργηθεί σε βάρος του ελληνικού λαού με τις αποφάσεις που έχουν εκείνοι πάρει”.

Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο, κατέληξε λέγοντας ότι το έκαναν στην Κύπρο το 2012 και αυτή η προσέγγιση από τους Ευρωπαίους είναι αδιέξοδη κι αν δεν το καταλάβουν θα προκληθούν πολλά προβλήματα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα