Κυπριακό:Το ΦΑ εφαλτήριο για παράκαμψη λύσης; -Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Φιντάν

Υψηλή είναι σήμερα η κάλυψη των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχετικά με την «ανώφελη αναμονή για λύση» στο νησί της Κύπρου, «προκειμένου να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου».

Κοινή επωδός «ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε ένα ακόμη βήμα στην ανατ. Μεσόγειο», φέρνοντας και άλλα παραδείγματα στον κόσμο που κατάφεραν εταιρικές συμφωνίες χωρίς πολιτικές λύσεις, όπως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

NB Ekonomi: Ενδείξεις

για άνοιγμα στο Κυπριακό από την Άγκυρα

Με τίτλο «Επτά μονομαχίες» ρεπορτάζ της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί στην οικονομική, φιλοευρωπαϊκή εφημερίδα NB Ekonomi αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «κάτι κινείται από την Άγκυρα στο Κυπριακό».

Όπως εκτιμά, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τους ‘Ελληνοκύπριους’ και την ΕΕ, επιδιώκει να επωφεληθεί από τις πρόσφατες κινήσεις που κάνει η Τουρκία προς τη Δύση, θέλοντας να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Υπάρχει η πεποίθηση στη διεθνή σκηνή ότι θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να υποχωρήσει από τη στάση που κρατούσε για την λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Εκ των πραγμάτων εξάλλου, τα μηνύματα που έρχονται από την Άγκυρα υποδεικνύουν επίσης ότι ‘είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις’.

Όταν ο Fuat Oktay εκτελούσε καθήκοντα αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, είχε προτείνει σε δήλωσή του να αλλάξει το όνομα της ‘ΤΔΒΚ’ σε ‘Τουρκικό κράτος της Κύπρου’. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του MHP, ο αρχηγός του κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε έκκληση ώστε η ‘ΤΔΒΚ’ να αναφέρεται από εδώ και στο εξής ως ‘Κράτος της Κύπρου’, εγκαταλείποντας ακόμα και τη χρήση της λέξης  ‘τουρκικό’ στην ονομασία του.

Οι εν λόγω ενέργειες ερμηνεύτηκαν, κυρίως από δυτικούς διπλωμάτες, ότι ‘η Άγκυρα ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί για μια λύση στην Κύπρο’», συνάγει η αρθρογράφος, προσθέτοντας μάλιστα στην εξίσωση και τον παράγοντα Ισραήλ.

«Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται να είναι αποτελεσματική η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, όπου συζήτησαν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τη Μεσόγειο Θάλασσα στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία. Η Άγκυρα, αντιλαμβανόμενη ότι το σχέδιο αυτό δεν θα λειτουργήσει χωρίς να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό, ενδεχομένως να κάνει ανάλογους υπολογισμούς».

Η Άγκυρα προσεγγίζει την Κύπρο για να μην μείνει πάλι εκτός

Ένας άλλος λόγος για αυτές τις νέες κινήσεις στο Κυπριακό είναι η στάση των ΗΠΑ όπου απέκλεισαν την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του G-20 και έδωσαν προτεραιότητα στην Ελλάδα για το έργο του διαδρόμου μεταφορών που θα συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη. Η Άγκυρα, ανησυχώντας ότι θα μείνει εκτός, ενδέχεται να κινητοποιήσει την εξωτερική της πολιτική και να ανοιχτεί σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Κύπρος», υποστηρίζει η Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί.

Κάν’το όπως το Ισραήλ-Λίβανο...

Θέτοντας μάλιστα χθες ο Τ/ΥΠΕΞ το ρητορικό ερώτημα «Γιατί να μην υπάρξει μια παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο;», απηχεί πρόσφατες σχετικές αναλύσεις σε τ/ΜΜΕ, φιλοκυβερνητικά αλλά και αντιπολιτευόμενα. Συγκεκριμένα:

-- Στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ σε άρθρο του ο γενικός συντονιστής δεξαμενής σκέψης SETA, Μπουρχανετίν Ντουράν, υποστήριξε ότι «η εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πολυμερούς συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την αξιοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή.

-- Στη μη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα yetkinreport.com άρθρο του δημοσιογράφου Γιουσούφ Κανλί με τίτλο «Εποχή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο τρίγωνο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου» σημειώνει πως «πιθανή λύση στο νησί δεν θα πρέπει να είναι ούτε μια ομοσπονδιακή Κύπρος ούτε λύση δύο κρατών, αλλά ένα ‘νέο μοντέλο εταιρικής σχέσης’».

Εξάλλου, η ανακοίνωση της Συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου πριν από 12 μήνες, είχε γίνει ασμένως αποδεκτή από το Τ/ΥΠΕΞ στις 28.10.22 , με την επισήμανση ότι «μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τούρκους και Έλληνες της Κύπρου».

Άλλα σχετικά δημοσιεύματα σήμερα όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις Φιντάν για το Κυπριακό, είναι ενδεικτικά τα παρακάτω:

Η εφημερίδα Σαμπάχ υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, η αναμονή για τελική λύση στο νησί, ώστε να επωφεληθεί από τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μια επωφελής κατάστασης ούτε για την περιοχή ούτε και για τον κόσμο. Υπάρχουν ορισμένα θέματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες. Οι πόροι υδρογονανθράκων προηγούνται. Κατά τη γνώμη μας ως Τουρκία, παράλληλα με την ‘ΤΔΒΚ’, είναι δυνατό να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό από το οποίο θα επωφεληθούν εξίσου και τα δύο μέρη, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε μια πολιτική λύση».

Η εφημερίδα Τουρκιγέ υπό το μεσότιτλο «Η περιοχή και όλος ο κόσμος χάνουν» το σχετικό με τις χθεσινές δηλώσεις Φιντάν δημοσίευμα επισημαίνει:

«Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην «από κοινού αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο από τις δύο πλευρές στο νησί» χωρίς επίλυση του Κυπριακού, ο Φιντάν είπε: ‘Η αναμονή τελικής λύσης στο νησί για να ωφεληθεί από τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο ειλικρινά δεν είναι καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο’».

‘Η Ελλάδα είναι η κερδισμένη από τις λανθασμένες διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας’

Η αρθρογράφος Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί αναλύει γενικότερα την εξωτερική ‘πιο μετριοπαθή στροφή’ της Τουρκίας, από την οποία, όπως υποστηρίζει, κερδισμένη έχει βγει η Ελλάδα σε σχέση με όλες τις χώρες της περιοχής.

«Η Τουρκία πληρώνει βαρύ τίμημα για την επιθετική διπλωματία και τις παράλογες οικονομικές πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση στην οικονομία είναι ολοφάνερη. Ακόμη και αν άρχισε να παρατηρείται μια επιστροφή στον ορθολογισμό στην εξωτερική πολιτική από τις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν οι απώλειες που προκλήθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Καθώς η Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφει απώλειες σε παγκόσμια κλίμακα με τη μία λανθασμένη διπλωματική κίνηση μετά την άλλη, ένας από τους νικητές, ίσως μάλιστα και ο πρώτος, είναι η Ελλάδα. Τη στιγμή που η Τουρκία πολεμούσε με τους γείτονές της, με το δυτικό μπλοκ και με τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου τώρα η Τουρκία θυμήθηκε την ‘αδελφοσύνη της θρησκείας’, η Ελλάδα έχτιζε την μια συμμαχία μετά την άλλη.

Από τη μία πλευρά, η Αθήνα εδραίωσε τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ενίσχυσε τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Τόσο τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο όσο και η ηπειρωτική Ελλάδα έγιναν αδιαπέραστα με αμερικανικές βάσεις.

Την ώρα που η Τουρκία επεδίωκε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τέταρτης γενιάς, η Ελλάδα ενίσχυε την πολεμική της αεροπορία με αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και στήθηκε στην ουρά για να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς, από τα οποία είχε αποκλειστεί η Άγκυρα».

Η Ελλάδα στο δίκτυο για τα σιτηρά από την Ουκρανία

Σύμφωνα με την Γκιουρτζανλί, «η Αθήνα τώρα επιδιώκει σιωπηλά και αθόρυβα να αναλάβει τον καθοριστικό ρόλο κλειδί που έχει η Τουρκία στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας: Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Γεραπετρίτης πρότεινε να μεταφέρονται τα ουκρανικά σιτηρά στον κόσμο μέσω ελληνικών λιμανιών. Ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Αιγαίου, θα μπορούσε να διατεθεί για το σκοπό αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα