Κυπριακό: «Θα μιλάμε για χαμένες πατρίδες – Συνεχείς οι υποχωρήσεις»

Οι έγκριτοι νομικοί και βετεράνοι πλέον πολιτικοί, Ανδρέας Αγγελίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου, ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ αναλύοντας τις σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της καθόδου στο νησί της ειδικής συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης, υποστήριξε ότι η Τουρκική πλευρά, με τις κινήσεις της σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο μεθοδεύει

την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπολογίζει ότι μέσα από αυτή τη πίεση που ασκεί η δική μας πλευρά δεν θα θέσει θέμα διεξαγωγής των συνομιλιών υπό αυτό το καθεστώς.

Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, διότι, κάποιοι στη δική μας πλευρά θεωρούν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε ανοχή σε αυτές τις προκλήσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, σημαίνει άλλη μια υποχώρηση για τη δική μας πλευρά. Την ίδια ώρα η Τουρκία, σημείωσε, θα επιδιώξει μέσω του κ. Ακιντζί, να επιτύχει περισσότερες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς και στην πορεία θα τον  «εξαφανίσει» φέρνοντας στο πηδάλιο του ψευδοκράτους έναν εκ των Οζερσάι – Τατάρ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αγγελίδης, ανέφερε ότι δυστυχώς την Κυριακή (1/9) κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυρία Λουτ δεν θα «τολμήσουμε» να της υπενθυμίσουμε ότι δυο τουλάχιστον ψηφίσματα στου Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από άλλους να διεκδικήσουν για εμάς αυτά που εμείς δεν διεκδικούμε για τους εαυτούς μας.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Παπαπέτρου, ανέφερε πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχουν καμία σημασία και αξία από τη στιγμή που η κάθε πλευρά επιλέγει αυτά που τη συμφέρουν. «Εμείς διαλέγουμε αυτά που μας βολεύουν, οι άλλοι επιλέγουν αυτά που τους βολεύουν με αποτέλεσμα το μήνυμα που περνά είναι ότι οι Κύπριοι κι από τις δυο πλευρές δεν εφαρμόζουν τα ψηφίσματα».

Επίσης, ο κ. Παπαπέτρου, υπογράμμισε πως το Κυπριακό σαν διαδικασία έχει εξαντληθεί και πως εάν δεν γίνει κάτι τις επόμενες βδομάδες ή μήνες αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε προς άλλες κατευθύνσεις τραγικές και απευκταίες. Ο ίδιος δήλωσε ότι εναπόκειται σε εμάς να αρπάξουμε την τελευταία ευκαιρία και το Πλαίσιο του Γ.Γ του ΟΗΕ για να φτάσουμε σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η οποία θα έχει μέσα «οδυνηρές» πρόνοιες για εμάς αλλά και για την άλλη πλευρά. Αν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου, θα καταρρεύσει όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και θα φτάσουμε ενώπιον της διχοτόμησης και θα μιλάμε για χαμένες πατρίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα