Κυπριακό, οικονομία, σκάνδαλα, σύμφωνο συμβίωσης

Το Κυπριακό είναι σύνθετο πρόβλημα. Γι’ αυτό παραμένει άλυτο παρά τις προσπάθειες τόσων χρόνων, λόγω των ετερόκλητων προσεγγίσεων του από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σήμερα υπάρχουν οι διεθνείς συγκυρίες που αν τις εκμεταλλευτούμε μπορεί η πατρίδα μας να επανενωθεί. Ας είμαστε ρεαλιστές, η μόνη επιλογή που υπάρχει για επίλυση είναι η διαδικασία των συνομιλιών. Η συμφωνία λύσης του Κυπριακού προβλήματος που θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα ισχύσει μόνο εφόσον εγκριθεί με δημοψήφισμα

από τις κοινότητες. Μελετώντας την τελική συμφωνία λύσης τότε μόνο θα αποφασίσουμε, ο καθένας από εμάς, με σύνεση για την επόμενη μέρα του τόπου μας.

Σχετικά με την οικονομία, η κατάσταση της χώρας στην οικονομία που παρέλεβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 δεν ήταν ρόδινη. Οι συνετές πολιτικές και οι θυσίες των πολιτών έθεσαν γερά θεμέλια για μια καλύτερη επόμενη μέρα για την οικονομία. Οι αριθμοί δημιουργούν ένα αξιόπιστο περιβάλλον και εμπιστοσύνη για τη χώρα που χωρίς αυτά κανένας ξένος δεν θα επενδύσει στον τόπο μας. Απομένει ακόμα μακρύς δρόμος να διανυθεί, η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπάρχουν και απαιτούν λύσεις, κάτι που συνιστά και την μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας. Θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία αυτή χωρίς παλινωδίες.

Τα σκάνδαλα στην Κύπρο, η φθορά και η διαφθορά είναι θέμα συναρτώμενο με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο της βουλευτικής έδρας με άλλη επαγγελματική ιδιότητα, ιδίως του ιδιωτικού τομέα, διότι η διαφάνεια πρέπει να αρχίζει από εμάς και τις πράξεις μας. Η δικαιοσύνη, που είναι ασπίδα για τη διαφάνεια, πρέπει να ενισχυθεί με νομοθεσία κατάλληλη (αύξηση ποινών για αδικήματα διαφθοράς, νομοθεσία για αποζημιώσεις και αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο Κράτος από παράνομες πράξεις κ.α). Θα πρέπει να εισαχθούν θεσμοί που υπάρχουν και στην Ευρώπη, όπως Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Τα παρατράγουδα που είχαμε πρόσφατα με την εμπλοκή βουλευτών εντός και εκτός βουλής είναι εκτός θεσμικού πλαισίου και δεν είναι επιθυμητό, τυχόν έκτροπα είναι απαράδεκτα. Δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου, δεν τιμούν κανένα.

Υπό τις παρούσες δεδομένες συνθήκες δεν πρέπει να τίθεται θέμα αυξήσεων μισθών και ωφελημέτων των βουλευτών όταν παντού γίνονται περικοπές. Δύο θητείες είναι αρκετές για να προσφέρει κάποιος ό,τι καλύτερο μπορεί.

Για το σύμφωνο συμβίωσης, προηγείται των νομικών ρυθμίσεων, ως εκ τούτου οι ρυθμίσεις κάλυψαν μια τρέχουσα κατάσταση. Στα πλαίσια της ατομικής ελευθερίας και της ανάπτυξης προσωπικότητας οι επιλογές και οι διαφοροποιήσεις είναι σεβαστές.

Η οικονομική κρίση έχει κτυπήσει τις πιο πολλές οικογένειες. Έλαβαν χώρα ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για στήριξη των πολιτών, όμως μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικά βήματα. Το Κράτος πρέπει να γίνει πιο ανταποδοτικό έναντι των πολιτών του, να μην παίρνει μόνο από τους πολίτες αλλά και να δίνει, να συμπαρίσταται στους πολίτες την ώρα της ανάγκης τους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν πιο ευέλικτες και να ενισχυθούν. Το ίδιο η δωρεάν πρόσβαση στην υγεία. Να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ψηφιστούν νομοθεσίες που να επιτρέπουν την αξιοποίηση πόρων της Ένωσης για την ανάπτυξη και για μείωση της ανεργίας.

Οι προτεραιότητες μου είναι οι πολίτες και ο τόπος. Επιβάλλεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας γενικότερα και ειδικότερα για πάταξη φαινομένων διαφθοράς και επίσπευση διαδικασίας διαλεύκανσης των σχετικών υποθέσεων. Είναι αναγκαία η δημιουργία φυλακών ανηλίκων για προστασία νεαρών ατόμων από την επιρροή άλλων καταδικών, ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους για προστασία ατόμων με ειδικά προβλήματα, γενίκευση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την καλύτερη και δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών, διευκόλυνση πρόσβασης περισσοτέρων στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση, αξιοποίηση Κοινοτικών προγραμμάτων και Κοινοτικών πόρων για ζητήματα ανάπτυξης, δια βίου μάθησης, ανέργων νέων (όπως π.χ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α).

Η Πάφος…δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα που την πήραν πίσω. Η Πάφος έμεινε πίσω γιατί δεν διεκδικήσαμε για την Πάφο ό,τι άξιζε στους πολίτες της. Αρκούμασταν πάντοτε να διαπιστώνουμε πως η Πάφος έμεινε πίσω αλλά δε γίνονταν θετικές δράσεις για να την πάρουμε μπροστά και αυτός είναι ο ρόλος όλων εμάς που διεκδικούμε δημόσια αξιώματα και ζητούμε τη ψήφο του πολίτη. Παραδείγματος χάριν η νομοθετική εξουσία, μπορεί να προωθήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να αντληθούν στην Κύπρο πόροι από την Ευρώπη ώστε να βοηθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη (επαρχία), νόμοι για αποκέντρωση υπηρεσιών (Πανεπιστήμια, Διοίκηση). Όλα τούτα ρυθμίζονται με νομοθεσία που ψηφίζει η Βουλή και την προωθούν οι Βουλευτές. Σε σχέση με το ζήτημα τις Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ανταποκριθούμε στις τρέχουσες ανάγκες δεδομένου του γεγονότος ότι όλοι οι πολίτες τις Πάφου και οι φορείς αντιμετωπίζουν το θέμα τις Πολιτιστικής Πρωτέυουσας με ιδιαίτερη ευασιθησία και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ευόδωση του εγχειρήματος.

Πρέπει η σχέση των πολιτικών με τους πολίτες να είναι σχέση εμπιστοσύνης και αυτό να είναι αμφίδρομο. Οι πολιτικοί να μην κοροϊδεύουν τους πολίτες ούτε να εκμεταλλεύονται την άγνοια τους, αλλά και οι πολίτες να γίνουν πιο υπεύθυνοι κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους, να επιλέγουν αντιπροσώπους που θέλουν να υπηρετήσουν ανιδιοτελώς τον τόπο και μπορούν να το κάνουν, ανεξάρτητα αν εξυπηρετούνται ή όχι τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Τα πράγματα στην πολιτική πρέπει ν’ αλλάξουν. Η κοινωνία το απαιτεί: απαιτεί ανθρώπους με καθαρά χέρια, που να πολιτεύονται με ήθος, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με συνέπεια, που να λένε μόνο την αλήθεια στους πολίτες, που να διεκδικούν γι’ αυτούς. Οι καιροί το απαιτούν: απαιτούν ανθρώπους καταρτισμένους, με γνώση, στα εσωτερικά αλλά και τα διεθνή.

Μπορώ να συνεισφέρω για ν’ αλλάξουν τα πράγματα στην πολιτική. Λόγω της πέραν της 15ετίας δημόσιας λειτουργίας μου στο χώρο της Δικαιοσύνης ως δικηγόρος, της παιδείας ως Πανεπιστημιακός, των επιστημονικών συνεργασιών μου με ξένα Πανεπιστήμια, της ενασχόλησης μου με θέματα Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος σε Υπηρεσίες της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, της ενασχόλησης μου επιστημονικά/συγγραφικά με θέματα Ανταγωνισμού, Κρατικής Διαφθοράς, Ισότητας Φύλων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διοικητικών Συστημάτων Κρατών Μελών της Ε.Ε, εκτιμώ πως μπορώ να καταθέσω προτάσεις θετικών δράσεων και μπορώ να συμβάλω στη μεταφορά τεχνογνωσίας και ρυθμίσεων στους συναφείς τομείς. Άλλωστε λόγω οικογενειακής παράδοσης και προσωπικού χαρακτήρα τίμησα, τιμώ και ανταποδίδω την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των συμπολιτών μου.

Η Άρτεμις Σαββίδου είναι Δικηγόρος και Πανεπιστημιακός στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Κατέχει πτυχίο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών, Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Νομικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bolton Μεγάλης Βρετανίας (στο Ποινικό Δίκαιο) και Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα (στο Συνταγματικό Δίκαιο).

Πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις και άρθρα σε θέματα Ανταγωνισμού, Κρατικής Διαφθοράς, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοικητικών Συστημάτων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε με παρεμβάσεις σε σειρά Επιστημονικών Ημερίδων που οργανώθηκαν από διάφορες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή Περιφερειών, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κ.α.) επί θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η Άρτεμις Σαββίδου είναι Αριστίνδην Υποψήφια Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Πάφου, Δικηγόρος και Πανεπιστημιακός.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα