Κυπριακό και οικονομία στη συνάντηση Λιλλήκα-Φωτόπουλου

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και η οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας

αφού καλωσόρισε τον Ελληνα Πρέσβη στην Κύπρο, είπε πως η Συμμαχία Πολιτών στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης για μια νέα συμφωνία με τους θεσμούς, καθώς μοιράζεται την ίδια εκτίμηση πως οι πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης, βυθίζουν τις οικονομίες σε μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερη ανεργία και πως αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Συμμαχίας για τη στήριξη του ελληνικού λαού και της Κυβέρνησης για τη συμπαράσταση σε αυτή τη φάση του Κυπριακού, επαναφέροντας με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά το χαρακτήρα της εισβολής και της κατοχής που είχε ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα, και την κατάργηση των εγγυήσεων.

“Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών ότι αν η Τουρκία όντως επείγεται για λύση του Κυπριακού δεν έχει παρά να σηκώσει τα στρατεύματα της από την Κύπρο είναι μια απόλυτα σωστή πολιτική τοποθέτηση που θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της ως υπαίτιο για τη δημιουργία του κυπριακού προβλήματος, είπε. Πρόσθεσε πως και η τοποθέτηση από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν χρειάζονται οι εγγυήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δίνει την ευκαιρία στην κυπριακή Κυβέρνηση να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως επιδιώκουμε το ταχύτερο δυνατό την εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανατρέψει τη διχοτόμηση και θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό στο σύνολο του να ζήσει σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, απολαμβάνοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. “Μια τέτοια προσπάθεια και μια τέτοια λύση η Συμμαχία Πολιτών θα τη στηρίξει. Έχουμε όμως έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις επεκτατικές τις βλέψεις έναντι της Κύπρου, έτσι ώστε να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Φωτόπουλος είπε πως άκουσε με προσοχή τις απόψεις του κ. Λιλλήκα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες και θα τις λάβει υπόψη του.

Πρόσθεσε πως η συζήτηση επεκτάθηκε στα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας καθώς και στα προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. “Τα προβλήματα αυτά δεν είναι εθνικά μόνο και ανεξάρτητα από το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας”, είπε.

Ο κ. Φωτόπουλος διαβεβαίωσε τέλος τον κ. Λιλλήκα για τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μέσω μιας μόνιμης και σταθερής λύσης, η οποία θα έχει συνέχεια γιατί αυτό, όπως είπε, είναι το ζητούμενο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα