Κυπριακό: Εντατική προεργασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί, είχε το πρωί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Είντε.

Άπαντες στο Προεδρικό κινούνται στους ρυθμούς της αυριανής πολύ σημαντικής απευθείας συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αφού αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να μπουν στην ουσία με διαγώνια συζήτηση πολύ σημαντικών πτυχών του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις για περισσότερο από μία ώρα με τον κ. Είντε, ο οποίος ενωρίτερα συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό που ξεχωρίζει από τις

δηλώσεις του Νορβηγού διπλωμάτη και το οποίο έσπευσε να χαιρετίσει η κυβέρνηση αλλά και τα πλείστα κόμματα, είναι η επανάληψη της αναφοράς του, ότι η όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως εκ τούτου είναι, όπως δήλωσε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ΕΕ.

Πέραν αυτού, ο κ. Έιντε προέβη και σε άλλες σημαντικές αναφορές. Η πρώτη αφορά στο θέμα των εγγυήσεων. Απαντώντας στην ουσία στις χθεσινές πολύ ξεκάθαρες θέσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι πρέπει το καθεστώς εγγυήσεων να αποτελέσει παρελθόν και ερωτηθείς γιατί πρέπει να αφεθεί το εν λόγω ζήτημα στο τέλος των διαπραγματεύσεων, είπε ότι δεν θα αργήσει να συζητηθεί, αφού σκοπός είναι να διεξέλθουν όλα τα μείζονα κεφάλαια του Κυπριακού σε λογικό χρονικό πλαίσιο.

Δεν παρέλειψε βεβαίως να παρουσιάσει τη γνωστή αισιόδοξη εικόνα επαινώντας τους δύο ηγέτες και επαναλαμβάνοντας πως όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι ευθυγραμμισμένες στην κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού. Αφού αναγνώρισε ότι το γενικό πρόσταγμα της διαδικασίας το έχουν οι δύο ηγέτες επανέλαβε ότι κατά την άποψη του θα είναι τραγικό να χαθεί κι άλλος χρόνος χωρίς λύση.

Η κυβέρνηση χαιρέτισε την επιμονή σε λύση βασισμένη στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και την αναγνώριση ότι η διαδικασία τυγχάνει απόλυτης διαχείρισης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Σε ότι αφορά στην αυριανή συνάντηση οι διαπραγματευτές θα παρουσιάσουν το κοινό έγγραφο που ανέλαβαν να ετοιμάσουν και το οποίο αναμενόταν να ολοκληρώσουν το απόγευμα στην παρουσία του κ. Είντε.

Τέλος και σε ότι αφορά νέα ΜΟΕ, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν το απέκλεισε, εντούτοις πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να έχουμε νέες ανακοινώσεις καθότι τα πρώτα ΜΟΕ για τεχνικούς λόγους δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα