Κύκλωμα απάτης με «καμουφλάζ» φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Κύπρο

Ποινική δίωξη κατά του Παγκύπριου Ιδρύματος Στοργής και Αγάπης για τα Παιδιά και, κατ’ επέκταση, των προσώπων που βρίσκονται πίσω από φερόμενο φιλανθρωπικό ίδρυμα, προωθεί η Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», το εν λόγω ίδρυμα δραστηριοποιείται στην πώληση εντύπων, με έδρα τη Λάρνακα, και η ποινική έρευνα επικεντρώνεται στα έσοδα από τις πωλήσεις εντύπων, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν έχουν διατεθεί για τους σκοπούς του ιδρύματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης

Χάσικος ενημέρωσε γραπτώς στις 6/12/2016 τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών με τα εξής, σε ό,τι αφορά τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του εν λόγω ιδρύματος:

«Η Αστυνομία προωθεί την ποινική δίωξη του αναφερόμενου ιδρύματος για τις πιο κάτω κατηγορίες: Της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας για καταδολίευση, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της απάτης και για αδικήματα του περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Παράλληλα, στην επιστολή του, ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ζητήσει ενημέρωση από την Αστυνομία για τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συλλεγεί, έτσι ώστε να μελετήσει τη δυνατότητα προώθησης διάλυσης του σωματείου, μέσω του Δικαστηρίου, για τον λόγο ότι παρεξέκλινε του σκοπού του, σύμφωνα με σχετική διάταξη του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτές που έλεγξαν τα λογιστικά βιβλία του ιδρύματος διαπίστωσαν πως για όλα τα έτη «δεν έχουν τηρηθεί από το ίδρυμα κατάλληλα λογιστικά βιβλία», ενώ δεν υπήρχαν στη διάθεση τους κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια ως προς τις ποσότητες των περιοδικών που έχουν πωληθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών, δεν κάνει καμιά αναφορά, ονομαστική ή αριθμητική, στα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το εν λόγω ίδρυμα.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ονόματα γνωστών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με σκοπό να προωθήσουν τα έντυπά του, τα οποία πωλούσαν σε κύριες διασταυρώσεις φώτων τροχαίας σε όλες τις πόλεις.

Εκμεταλλεύονται «τρύπα» στη νομοθεσία

Όπως αναφέρεται, παρά την υποχρέωση της διοίκησης ενός ιδρύματος, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για υποβολή στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων, που είναι ο εκάστοτε γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ελεγμένων λογαριασμών από εγκεκριμένο ελεγκτή, πάνω σε ετήσια βάση, η απουσία ρήτρας που να ποινικοποιεί την παράλειψη συμμόρφωσης, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στη μη εφαρμογή της.

Το κενό στη νομοθεσία διαπίστωσε και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Αναμένεται να αντιμετωπιστεί, με την ψήφιση σε νόμο του εκκρεμούντος νομοσχεδίου στη Βουλή, στο οποίο περιέχονται οι αναγκαίες ρήτρες για διασφάλιση της εφαρμογής των αντίστοιχων ρητρών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα