ΚΤ: Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα βασιστεί στα μεγάλα έργα

Η ανάπτυξη της Κύπρου σε επίπεδα γύρω από το 3% κατά την περίοδο 2017-2019 στηρίζεται κυρίως στα νέα, αλλά και στα εν εξελίξει επενδυτικά έργα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής ξεπερνούν το €1 δις.

Όπως

σημειώνεται στις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η οικονομία στην Κύπρο αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% την φετινή χρονιά, ενώ το 2018 θα ενισχυθεί, φτάνοντας το 3,1%, την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις του στο 2,8%.

Στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Κυριάκου, στο πλαίσιο της εισήγησής του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας στην εκδήλωση της Cyprus Economic Society, τόνισε ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στα μακροοικονομικά μεγέθη της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μαρίνα της Αγίας Νάπας με προϋπολογισμό €240 εκ., την μαρίνα Λάρνακας και την επέκταση του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Όσον αφορά στη Λεμεσό, ο κ. Κυριάκου έκανε αναφορά στο κτίριο κατοικιών «One» αξίας €60 εκ., τις κατοικίες Del Mar αξίας €350 εκ., στο επιχειρηματικό κέντρο Oval αξίας €60 εκ., στο έργο της Λανίτης παραθαλάσσια της Λεμεσού αξίας €150 εκ. αλλά και στις επενδύσεις ύψους €50 εκ. στο Parklane Luxury Collection Resort &Spa.

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων , αλλά και άλλες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τέλος, σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Τουρισμού καθώς, όπως αναφέρθηκε το 3% που κατέγραψε η οικονομία για το 2016 είχε ως βασικό στήριγμα την αυξημένη άφιξη τουριστών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις φετινές αφίξεις που έσπασαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια και ανεβάζοντας τον πήχη κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα