ΚΣΟΠ: Το ΥΠΠ να προχωρήσει στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ παιδιών της προσχολικής ηλικίας απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), όπως δημόσια δεσμευτεί για την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το ΥΠΠ, αναφέρει ο ΚΣΟΠ, δήλωσε ότι το περιστατικό μεταξύ των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, και αντέδρασε «τάχιστα» με το διορισμό νηπιαγωγού και την επίσκεψη στο σχολείο ειδικών συνεργατών και ψυχολόγων. “Αν θεωρούμε ότι τα περιστατικά εκφοβισμού ή τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης είναι μεμονωμένα, ή περιορίζονται σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό, και αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο, τότε όλοι μας εθελοτυφλούμε και λειτουργούμε χωρίς καμία ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα στα πέντε παιδιά, http://www.coe.int/t/dg3/children/1in5/default_en.asp πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας (κακοποίησης ή/ και εκμετάλλευσης ή παρενόχλησης).

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα σχολεία που έγινε το 2011, πολλά παιδιά στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση είναι θύματα λεκτικού, σωματικού και σεξουαλικού εκφοβισμού (bullying) και διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας παρατηρείται μια αυξητική τάση στα περιστατικά βίας, και παρόλο που η σεξουαλική βία και ο βιασμός αποτελούν περιστατικά που δεν καταγγέλλονται, από το 2010 μέχρι το 2013 καταγράφηκαν 117 βιασμοί και 7 απόπειρες βιασμού.

Θεωρούμε, αναφέρεται, ότι η αδράνεια του Υπουργείου για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγωγής Υγείας και συγκεκριμένα της ενότητας 3.1: Οικογενειακός Προγραμματισμός, Σεξουαλική και Αναπαραγωγικής Υγείας του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος, καθώς και η μη επαρκής επιμόρφωση και συνεχής στήριξη σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μαθητών τους και να διαχειρίζονται τέτοιου είδους περιστατικά, διαιωνίζουν την έλλειψη πολιτικής ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στην πιο ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας μας.

“Η ανάπτυξη των παιδιών σε νέους, που σταδιακά θα γίνουν αυτόνομοι, ανεξάρτητοι, υπεύθυνοι καθώς και σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικες θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος όλων των φορέων που συμβάλουν στην εκπαίδευση και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που συμπεριλαμβάνεται στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας μπορεί να συμβάλει άμεσα στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι μορφές σεξουαλικής βίας, ο εκφοβισμός, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, η ομοφοβία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV/AIDS, η αναπαραγωγή και διαιώνιση στερεοτύπων των φύλων, η βία κατά των γυναικών, ο στιγματισμός και οι διακρίσεις εις βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων και άλλα”, προστίθεται.

Καλούμε το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καταλήγει ο ΚΣΟΠ, όπως λάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση των δεσμεύσεων του, βάση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της νομοθεσίας του περί «Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας του 2014» και τη Σύμβαση Λαζαρότε που πρόσφατα επικυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα ζητούμε, προστίθεται, όπως δοθούν δημόσια απαντήσεις για τη μη εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση με βάση το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από το 2013, καθώς και για την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να προσφέρει συνεχή επιμόρφωση στου εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα