Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί για το κυπριακό

Επανήρχισαν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών.

Απί τις 9.30 το πρωί πραγματοποιείται η συνάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Τόσο στη σημερινή συνάντηση, όσο και στην επόμενη, στις 14 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν διαφορές στο σημαντικότερο κεφάλαιο του κυπριακού, το περιουσιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε

χθες βράδυ το Σίγμα στη σημερινή συνάντηση θα τεθούν τα ζητήματα της κατηγοριοποίησης, που αφορά νόμιμους ιδιοκτήτες, χρήστες, αλλοδαπούς, που αγόρασαν παράνομα ακίνητη ιδιοκτησία, εποίκους, κρατική γη και περιουσία της Εκκλησίας.

Θα συζητηθούν, επίσης, τα θέματα, που αφορούν τη λεγόμενη Επιτροπή Περιουσιών, η οποία θα ασκεί επιδιαιτησία προς επίλυση διαφορών.

Στην ατζέντα είναι ο ορισμός του τί εστί χρήστης, καθώς το θέμα αυτό προκαλεί αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο. Η ε/κ πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στη σημερινή συνάντηση, καθώς θεωρεί πως μαζί μ’ αυτή της 14ης Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν και την παραπέρα εξέλιξη του διαλόγου.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους στενούς του συνεργάτες και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ενόψει της σημερινής συνάντησης.

Αρχίζει μία νέα διαδικασία, η οποία στη βάση κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων, μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε, ωστόσο, ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων. Η επόμενη περίοδος, πρόσθεσε, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 27 Ιουλίου, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του.

Συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα