Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση του "ενδιάμεσου" για Προεδρικές

Η σημερινή μέρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να κατέλθουν στις Προεδρικές Εκλογές του 2018 με ένα κοινό υποψήφιο ή αν θα υπάρξει ρήξη και κάθοδος με δυο υποψήφιους.

Μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου γύρω στο μεσημέρι σήμερα, τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, θα συναντηθούν στα γραφεία της ΕΔΕΚ, με τις πληροφορίες να κάνουν

λόγο για μια συνάντηση, η οποία αναμένεται να καθορίσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων.

Το πρωί της Δευτέρας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της στην εκπομπή του Σίγμα "Πρωτοσέλιδο", ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση των πέντε θα τεθούν στο τραπέζι τόσο τα κριτήρια όσο και τα ονόματα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου συγκεντρώνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων, ενώ το όνομα του Γιώργου Λιλλήκα παραμένει στο τραπέζι.

Αγκάθια στη διαδικασία, αναμένεται να αποτελέσουν:

Η διαδικασία που θα επιλεγεί και θα ακολουθηθεί, καθώς η Συμμαχία Πολιτών προτείνει στήσιμο καλπών, κάτι που το Κίνημα Οικολόγων στηρίζει, ωστόσο δεν το στηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου.Η σειρά στα βήματα που θα ακολουθήσουν τα κόμματα μέχρι να "κλειδώσει" η συνεργασία, καθώς, σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, σημασία δεν έχει μόνο το να κλειδώσει η συνεργασία, αλλά και κάτω από ποιες θέσεις θα κλειδώσει η συνεργασία αυτή.Τα ονόματα που θα τεθούν ως εν δυνάμει υποψήφιοι. Αυτό το σημείο θα αποτελέσει πρόβλημα σε περίπτωση που τα κόμματα του ενδιάμεσου δεν αποδεχτουν τελικά τη θέση Λιλλήκα για στήσιμο κάλπης. Τα κριτήρια που θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία προς την επιλογή του υποψηφίου, καθώς ο έντιμος πολιτικός πρότερος βίος αποτελεί σημείο τριβής.

Για τη Συμμαχία Πολιτών, όπως και για το Κίνημα Οικολόγων, σημασία δεν έχει μόνο το να πουν τα κόμματα ότι θα συνεργαστούν πρώτα και μετά να καθορίσουν τον τρόπο και τα δεδομένα της συνεργασίας. Τα δυο αυτά κόμματα, τουλάχιστον, έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένου περιεχομένου και όχι απλά και μόνο με τη διακήρυξη ότι στόχος είναι να φύγει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία που θα επιλέξουν τα κόμματα να ακολουθήσουν προς τον καθορισμό της συνεργασίας και του υποψηφίου, έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και για το αν θα ευδοκιμήσει τελικά η συνεργασία αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνία ενδεχομένως να υπάρξει και σε σχέση με τα ονόματα που θα κατατεθούν στο τραπέζι ως εν δυνάμει υποψήφιοι, καθώς αν τελικά οι υποψήφιοι αυτοί είναι Νικόλας Παπαδόπουλος, Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Λιλλήκας, αυτό θα αποτελέσει στοιχείο που θα προκαλέσει και πάλι τριγμούς στη συνεργασία.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν επίσης, αν τα κόμματα επιμείνουν να μην αποδέχονται την πρόταση Λιλλήκα για στήσιμο καλπών, έτσι ώστε να αποφασίσει ο κόσμος ποιον υποψήφιο προτιμά για τον ενδιάμεσο χώρο.

Σημείο τριβής θα αποτελέσει, επίσης, το κριτήριο που είχε θέσει η ΕΔΕΚ για έντιμο πρότερο πολιτικό βίο του υποψηφίου, κάτι που ο Μαρίνος Σιζόπουλος, τις τελευταίες μέρες, δεν αναφέρει όταν ερωτάται για κριτήρια που θέτει η ΕΔΕΚ, ωστόσο δεν υπάρχει απόφαση για αναίρεση του κριτηρίου αυτού.

Πηγές εντός του ενδιάμεσου χώρου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία σε σχέση με τη συνεργασία των πέντε, καθώς τα κόμματα αναγνωρίζουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και επιδιώξεις κάποιων εξ αυτών. Πηγές εντός Συμμαχίας Πολιτών, επιμένουν ότι αν και υπάρχει πρόθεση για συνεργασία, αν τα κόμματα του ενδιάμεσου δεν υιοθετήσουν εισηγήσεις Λιλλήκα, τότε δεν αποκλείεται άμεσα κιόλας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας να πορευθεί μόνος του προς τις Προεδρικές Εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα