Κρίσιμη αξιολόγηση της κυπριακής Οικονομίας από Moody’s

Σε αξιολόγηση της κυπριακής Οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Καθοριστική για την κυπριακή οικονομία η αξιολόγηση, στην οποία θα προβεί εντός της ημέρας ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους του Υπουργείου Οικονομικών ως προς το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, της δεύτερης μέσα σε μία εβδομάδα για την Κύπρο.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν σε

αναγνώριση της δημοσιονομικής προσπάθειας της χώρας, η οποία έκλεισε την περσινή χρονιά με οριακό πλεόνασμα 0,1% και ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Η συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν είναι βεβαίως άσχετη με την ευφορία που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη αξιολόγηση των Standard &Poor's την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι οι S&P`s αναβάθμισαν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική, και επιβεβαίωσαν τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «Β». Κάτι που με απλά λόγια, φέρνει την Κύπρο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία στον πίνακα των Standard and Poor`s.

Οι S&P`s αναμένουν ότι η κυπριακή οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, ενώ κατά τη διετία 2018 - 2020 αναμένουν ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5%. Η αξιολόγηση των S&P's, αν και δεν αγνόησε το ασυνήθιστα ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη στασιμότητα στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, εντούτοις αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία.

Είναι παραδεκτό ότι η επίπονη διαδρομή της κυπριακής οικονομία οδηγεί σταδιακά τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει τις πόρτες των βοηθητικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, η επιστροφή της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα