Κρίση B. Κορέα: Τεντώνουν το σχοινί με εκατέρωθεν απειλές

«Και οι στρατιωτικές επιλογές είναι στο τραπέζι για τη διευθέτηση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, απέφυγε, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η διπλωματία και η επιβολή κυρώσεων επιτυγχάνουν τον σκοπό της άσκησης πιέσεων στη Βόρεια Κορέα. «Σκληρές, ανήθικες και απάνθρωπες» χαρακτηρίζει η Πιονγκγιάνγκ τις νέες κυρώσεις, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνιστούν, τονίζει, μια «εχθρική ενέργεια, με στόχο τη φυσική εξόντωση του λαού» της Βόρειας Κορέας.

Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν, προειδοποιεί το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, είναι να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την όγδοη σειρά κυρώσεων, οι οποίες υιοθετήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου, με στόχο να τιμωρήσουν την Πιονγκγιάνγκ για τη νέα πυρηνική της δοκιμή και αναμένεται να στοιχίσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

Το πρόβλημα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, υπέδειξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνάντησής τους στην έδρα του ΟΗΕ.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν προτείνει τη μη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα να υπάρξει τερματισμός των πυραυλικών εκτοξεύσεων και πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, πρόταση η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την Ουάσιγκτον.

Στον απόηχο των πυρηνικών δοκιμών και των εκτοξεύσεων πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, εξάλλου, η ισπανική κυβέρνηση διέταξε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς τον "persona non grata", δηλαδή ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Το ΥΠΕΞ της χώρας είχε καταδικάσει από τα τέλη Αυγούστου «τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», τα οποία «παραβιάζουν το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και απειλούν την ειρήνη στην περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια».

Το ισπανικό ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας ότι «η συνέχιση αυτών των ενεργειών θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα