Κραυγή αγωνίας για 4 βρέφη με κρανιακές ανωμαλίες

Αδικία σε βάρος τουλάχιστον τεσσάρων βρεφών που γεννήθηκαν με κρανιακές ανωμαλίες και χρήζουν άμεσης εξειδικευμένης χειρουργικής επέμβασης, καταγγέλλουν με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, την οποία κατέχει το Sigmalive, οι γονείς.

Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και οι παρατυπίες που έγιναν στο Μακάριο Νοσοκομείο έχουν αφήσει τέσσερα τουλάχιστον βρέφη εκτεθειμένα και αβοήθητα επειδή το Υπουργείο Υγείας έχει αποκόψει όλα τα κονδύλια για αγορά ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτες, αναφέρουν στην επιστολή τους οι γονείς.

Τα τέσσερα μωρά πάσχουν από γενετικά κρανιακά προβλήματα τα οποία για να ιαθούν χρήζουν εξειδικευμένης χειρουργικής επέμβασης την οποία το Μακάρειο Νοσοκομείο δεν μπορεί να παράσχει.

Τα βρέφη όπως αναφέρεται στην επιστολή, προγραμματιζόταν να χειρουργηθούν στην αρχή του χρόνου, αλλά μετά τη διαρροή του σκανδάλου για παράτυπες εγχειρήσεις παγιοποιήθηκαν τα κονδύλια με αποτέλεσμα οι γονείς να αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του Υπουργείου.

Το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να εγχειριστούν με επιτυχία και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα είναι πολύ μικρό, τα μωρά πρέπει να είναι μέχρι 10 μηνών.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Κληθείς να απαντήσει στην αγωνία των γονέων των βρεφών που πρέπει να χειρουργηθούν, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι σήμερα θα συνεδριάσει η θεσμοθετημένη επιτροπή παιδοχειρουργικής και σύντομα οι γονείς θα ξέρουν ποιος γιατρός θα κάνει την επέμβαση και που.

Τα θέματα αυτά, είπε η κ. Γιαννάκη, περνούν από τη θεσμοθετημένη επιτροπή παιδοχειρουργικής η οποία απαρτίζεται από δύο κυβερνητικούς γιατρούς και έναν ιδιώτη.

«Το αίτημα των ασθενών που έχει η επιτροπή ενώπιων της, αποστέλλεται στο Υπουργείο και αποφασίζουμε ποιος γιατρός θα χειριστεί το κάθε περιστατικό, είτε από τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου είτε από το εξωτερικό με μετάκληση σύμφωνα με το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στο δημόσιο.

Ακολούθως το Υπουργείο Υγείας, βγαίνει σε προσφορές. Η προσφορά κατακυρώνεται στο χαμηλότερο προσφοροδότη για τον οποίο ενημερώνεται και ο ασθενής, σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα η οποία αναφέρει ότι ο ασθενής έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τον παροχέα υγείας».

Το Υπουργείο, εξήγησε η κ. Γιαννάκη δίνει την χαμηλότερη τιμή προσφοράς στον ασθενή και είναι δικαίωμά του αν θέλει να την δεχθεί ή να διαλέξει άλλο παροχέα πληρώνοντας τη διαφορά στην τιμή.

Οι προσφορές, υπογράμμισε η κ. Γιαννάκη είναι σε κλειστό φάκελο. Όσον αφορά το ιδιωτικό τομέα υπογράφονται και ανοίγονται μπροστά στους προσφοροδότες τον ασθενή και δυο λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

Όταν οι ασθενείς θα μεταβούν στο εξωτερικό, τα κόστη ζητούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και σε αυτή την περίπτωση, είπε η κ. Γιαννάκη ενημερώνονται οι ασθενείς. «Το υπουργείο δίνει τη χαμηλότερη προσφορά και ο ασθενής πληρώνει τη διαφορά αν θέλει να πάει σε άλλο κέντρο», ανέφερε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα