Κρατά χαμηλούς τόνους

ΥΠΕΞ: Η ΚΔ θα ενεργήσει με τον πρέποντα τρόπο, αν η Τουρκία υλοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ
Δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας «ανεβάζοντας» το θέμα, δηλώνει το Προεδρικό αναφορικά με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση NAVTEX

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός των θαλάσσιων χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής

οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της.

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την τουρκική NAVTEX και υπογραμμίζει ότι η ειδοποίηση «έχει εκδοθεί από αναρμόδια Αρχή και συνεπώς δεν είναι έγκυρη. Αρμόδια για την έκδοση ειδοποιήσεων που αφορούν δέσμευση περιοχών εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Κύπρου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί οι δέουσες ενέργειες για πληροφόρηση παντός ενδιαφερομένου για το άκυρο της τουρκικής NAVTEX».

Οι προαναγγελθείσες σεισμικές έρευνες εντός των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, εάν υλοποιηθούν, σημειώνει το ΥΠΕΞ, «θα αποτελέσουν παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».

Δεν θ' «ανεβάσουμε» το θέμα
Δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας «ανεβάζοντας» το θέμα, δηλώνει το Προεδρικό αναφορικά με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση NAVTEX, ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Εμείς δεν θα εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία, επιτρέποντάς της να παρουσιάσει αυτήν την εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «για μας δεν υπάρχουν αμφισβητήσιμες ζώνες» και πως «δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία, μέσα από δημόσιο διάλογο, 'ανεβάζοντας' αυτό το θέμα να επικρατήσει εικόνα ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες ζώνες». Την ίδια ώρα, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει όλα τα διαβήματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας».

Ίσως να επιδιώκει να πλήξει και τον τουρισμό μας, που πηγαίνει πολύ καλά, σε αντίθεση με αυτόν στην Τουρκία, σχολίασε στη συνέχεια. Ερωτηθείς κατά πόσο ο κυπριακός λαός πρέπει να νιώθει ασφάλεια με όλα όσα εξελίσσονται στην περιοχή και ειδικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ενέργειές μας και πως η Άγκυρα δεν πρέπει να δημιουργήσει αυτή την αμφιβολία.

Οι 4 ελευθερίες μόλυναν τις συνομιλίες
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά, ευαίσθητα και δύσκολα θέματα, των οποίων οι «τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα».

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της ε/κ πλευράς με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαθ Έιντε, κάτι που φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό, ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν είμαστε ικανοποιημένοι με δηλώσεις ή ενέργειές του.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως δεν υπάρχει ειδικός σύμβουλος με τον οποίο ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι, ούτε εμείς ούτε οι Τ/κ. Αναφορά έκανε και στη Γενεύη, αλλά και τις ελπίδες της ε/κ πλευράς πριν από το ταξίδι στην Ελβετία. «Μέχρι τη Γενεύη, ήμασταν αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκεί προέκυψε μια έντονη απογοήτευση από την απαίτηση της Τουρκίας για τις 4 ελευθερίες.

«Αυτό το θέμα έχει μολύνει και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Όμως εμείς θα κάνουμε το παν για να υπάρξουν αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

«Όχι» Νεοφύτου σε τυχόν αποχώρηση ΠτΔ από τη διαπραγμάτευση
Μέσα από τις συνομιλίες, θέλουμε να έρθει η τ/κ πλευρά στο τραπέζι με λογικές και συναινετικές προτάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό. Η απουσία διαλόγου και διαπραγματεύσεων, δεν πετυχαίνει τον στόχο αυτό», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο» «Όλα στο φως», ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η αποχώρηση από το τραπέζι των συνομιλιών, λόγω των τουρκικών προκλήσεων, δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους της ε/κ πλευράς, που δεν είναι άλλοι από το να έρθει η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών με λογικές και συναινετικές προτάσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να επιλυθεί το Κυπριακό.

Σε σχέση με την αποχώρηση Αναστασιάδη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε αντίστοιχες προκλήσεις της Τουρκίας το 2014, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι «τότε ο Πρόεδρος έστειλε μήνυμα της αποφασιστικότητας της ε/κ πλευράς. Τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο συζήτησης σημαντικών ζητημάτων, έτσι ώστε να διαφανεί η πραγματική βούληση της Τουρκίας. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να έχουν άλλοθι».

Πού έγινε η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για πρώτη φορά, έδωσε μια σαφή περιγραφή σε σχέση με τον χώρο που έγινε το περιβόητο «μυστικό δείπνο» με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, ωστόσο δεν κατονόμασε το συγκεκριμένο μέρος.

Ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είχε συνάντηση ή δείπνο στο ψευδοπροεδρικό γραφείο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο ο οποίος να έχει «σύμβολα» του ψευδοκράτους. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι πρόκειται για χώρο όπου γίνονται όλες οι συναντήσεις με διπλωμάτες, αντιπροσωπίες και άλλους αξιωματούχους στα κατεχόμενα, ένα χώρο όπου δεν υπήρχαν σύμβολα και συμβολισμοί, ένα χώρο όπου εδώ και δεκαετίες γίνονται συναντήσεις και διαβουλεύσεις, όπου και ο Γλαύκος Κληρίδης είχε δείπνο σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Πυρά της αντιπολίτευσης
Οι αναφορές του κ. Χριστοδουλίδη για τις συνομιλίες αλλά και τη NAVTEX προκάλεσαν την έκρηξη της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για ακόμη μια φορά ζήτησαν αλλαγή τακτικής.

Το ΔΗΚΟ διερωτάται, πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δικαιολογεί την παρουσία του στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, με δεδομένη την κλιμακούμενη προκλητικότητα και παρανομία της Τουρκίας, όταν η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε μια αδικαιολόγητη και αστεία πρόφαση, για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και εκβίαζε την ελληνοκυπριακή πλευρά, απαιτώντας «διόρθωση του λάθους»; Τι έχει αλλάξει από τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσιζε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, λόγω των τότε τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Η ΕΔΕΚ «λυπάται» να παρατηρήσει ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί μια τακτική συνεχών υποχωρήσεων, η οποία όχι μόνο δεν κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία αλλά αντίθετα την εκτρέφει. Είναι λοιπόν καιρός, αναφέρει η ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αντιληφθούν ότι αυτή η τακτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία καταστάσεων αρνητικών για τον κυπριακό λαό.

Η ΕΔΕΚ παρουσίασε και σειρά διαπραγματευτικών όπλων
· των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009,
· των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο,
· την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε όλο το νησί.

Από την πλευρά του ο Αντρέας Αποστόλου, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, είπε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται με την Τουρκία να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να στέλνει το παλιό γνώριμο 'Μπαρμπαρός'. Με δεδομένη την αλλαγή συμπεριφοράς του κ. Ακιντζί και τις προκλητικές του δηλώσεις, ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε απίθανο να υπάρξει θετική στάση στις συνομιλίες από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η Αλληλεγγύη ανέφερε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος οφείλει να γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι εκ της θέσεώς του δεν δικαιολογείται ούτε δικαιούται, είτε να ψεύδεται στον κυπριακό λαό, είτε να τον παραπλανεί εξαιτίας ελλιπούς πληροφόρησης. «Διότι αυτό ακριβώς πράττει, όταν συνεχώς επαναλαμβάνει δημόσια ότι δεν έχει ακούσει προτάσεις από την αντιπολίτευση για εφαρμογή νέας στρατηγικής στο Κυπριακό». Το κόμμα για ακόμη φορά είπε ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σηματοδοτείται από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα».

Τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και η πολιτική μας πρέπει να επανεξεταστούν από την αρχή, εκτιμά ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος δηλώνει πως έχει αποτύχει η πολιτική που οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, από υπαιτιότητα άλλων και όχι δική μας.

Το ΕΛΑΜ, μέσω του Γεάδη Γεάδη, εκτόξευσε κατηγορίες και προς τον ενδιάμεσο χώρο. Ζήτησε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ανακαλέσει ή να γίνει πιο συγκεκριμένος, ξεχωρίζοντας τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αναφορικά με την αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό.

«Δεν ξέρουμε αν αναφέρεται στα κόμματα του 'ενδιάμεσου χώρου', οι οποίοι 'φωνάζουν' καθημερινά για αλλαγή στρατηγικής χωρίς να προτάσσουν κάποιο στόχο, αντ’ αυτού στις 13/02/17 συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, με αναφορά ότι 'η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου', δηλαδή αποδέχθηκαν τη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα