Κουκουμά: Εκσυγχρονισμός Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ' Αδεία

Στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ` Αδεία θα πρέπει να αποσπαστεί κάποιος λειτουργός, ούτως ώστε να προετοιμάζει τις συνεδρίες, να καταχωρεί τις αιτήσεις και να τις εξετάζει, δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, προσθέτοντας ότι η λειτουργία του Συμβουλίου έχει υποδείξει κάποια προβλήματα, κάποιες αδυναμίες και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό του.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ` Αδεία, η κ. Κουκουμά είπε ότι από τη σημερινή συνεδρία διαφάνηκε ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα πέραν από το διορισμό μιας Επιτροπής από εμπειρογνώμονες για εκσυγχρονισμό γενικότερα του σωφρονιστικού συστήματος και είναι μια Επιτροπή που στελεχώνεται από εθελοντές.

«Αυτό το μεγάλο και τεράστιο σε όγκο έργο καλούνται να μελετήσουν, να πάρουν αποφάσεις και να καταθέσουν εισηγήσεις εθελοντές. Εκτιμούμε την εμπειρογνωμοσύνη τους και το ενδιαφέρον τους, αλλά θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η εργασία που απαιτείται σωστά και έγκαιρα. Πέραν τούτου, η Επιτροπή - και ήταν σχεδόν ομόφωνη η τοποθέτηση – θεωρεί ότι η εξέταση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ` Αδεία θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά,” είπε, σημειώνοντας ότι η λειτουργία γίνεται με ρυθμό χελώνας.

Όσο περιμένουμε να λειτουργήσουν αυτά τα θέματα στη βάση του εθελοντισμού, είπε, δυστυχώς δεν θα γίνονται εκείνα τα βήματα, εκείνα που πρέπει και δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. “Είναι νέος θεσμός. Η λειτουργία του μας έχει υποδείξει κάποια προβλήματα, κάποιες αδυναμίες και θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό του και στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι θα πρέπει να αποσπαστεί κάποιος λειτουργός για να μπορέσει να προετοιμάζει τις συνεδρίες, να καταχωρεί τις αιτήσεις και να τις εξετάζει.

«Υπάρχουν 24 αιτήσεις ενώπιον του Συμβουλίου, εκ των οποίων οι δύο είναι προς το τέλος για απόφαση», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος για τα Δικαιώματα των φυλακισμένων Άννα Αντωνίου, σε δηλώσεις της, είπε ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ` αδεία δεν είναι με μισθό.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και αυτό δεν ικανοποιεί τους φυλακισμένους.

«Αυτό είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να συζητηθεί σε σοβαρό επίπεδο. Έχει ορισμένα πράγματα που πρέπει να τροποποιηθούν, έχει άλλα που πρέπει να μείνουν τα ίδια. Πρέπει ο φυλακισμένος να ξέρει ότι κάποτε θα έρθει η μέρα που θα αποφυλακιστεί. Δεν πάει άλλο να κάνουμε συνεδριάσεις χωρίς αποτελέσματα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ότι πρέπει να αρχίσουμε μια πιο συστηματική δουλειά με πενθήμερη εργασία όχι μία φορά την εβδομάδα. Στο Συμβούλιο πρέπει να μπουν άνθρωποι που να δουλεύουν οκτάωρο. Η φυλακή έχει πάρα πολύ κόσμο μέσα. Πρέπει να βγουν ορισμένοι», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα