Κουγιάλης: Η εξωτερική ενεργειακή εξάρτηση ενέχει κινδύνους

Η εξωτερική ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, όπως κάθε άλλης χώρας, ενέχει οικονομικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς κινδύνους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Επίσης σημείωσε πως η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας μας υφίσταται ήδη τις συνέπειες των αυξητικών τάσεων στην ενεργειακή κατανάλωση.

Σε χαιρετισμό του, στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου GREEN

DOT Κύπρου, ο κ. Κουγιάλης είπε πως “η ανάπτυξη και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν μία σημαντική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης και καλούνται να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στην ανταγωνιστικότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος”.

“Ως Κυβέρνηση”, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “έχουμε καθήκον για τους σωστούς σχεδιασμούς λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε τα όποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως απομονωμένο σύστημα, να ξεπεραστούν και να πάψουν να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Για να φτάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για την προστασία του κλίματος, για την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού και της ανταγωνιστικότητας μας στην παγκόσμια αγορά, επιβάλλεται να εξαλείψουμε τις εκπομπές άνθρακα από το ενεργειακό μας σύστημα”.

Όπως ανέφερε “ένα καθαρό και σταθερό πλαίσιο πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το κρίσιμο εργαλείο που θα προσφέρει ασφάλεια στις επενδύσεις έργων ανανεώσιμης ενέργειας και θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας για μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού και των επιπτώσεων στο περιβάλλον”.

Συνέχισε λέγοντας πως “το φωτοβολταϊκό φαινόμενο στηρίζεται στην άμεση μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό και καθώς ο ήλιος αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, προσιτή σε όλους, είναι προφανές ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση προβλημάτων που οφείλονται στην ενεργειακή μας εξάρτηση”.

Είπε ακόμα πως “τα φωτοβολταϊκά πλαίσια αποτελούν πλέον μια ώριμη τεχνολογία και παρέχουν εγγύηση για τη λειτουργία τους τουλάχιστον για είκοσι χρόνια, ενώ η ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή τους ανακτάται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους”, για να προσθέσει πως “ο ρυθμός μείωσης του κόστους παραγωγής τους σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τα καθιστούν μια ελκυστική επένδυση με ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον και το κυριότερο με καμία επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα