Κουγιάλης: Απεγκλωβισμός των περιουσιών στον Ακάμα

Το πρώτο βήμα για τον απεγκλωβισμό των ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή του Ακάμα έχει γίνει, μετά τις αποφάσεις που έλαβε την περασμένη Πέμπτη η Υπουργική Επιτροπή για τον Ακάμα, αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας.

Τις αποφάσεις αυτές, στόχος των οποίων είναι τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο και η αναζωογόνηση των γύρω Κοινοτήτων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, στο γραφείο του, με αντιπροσωπεία των Δήμων και Κοινοτήτων του Ακάμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κουγιάλης είπε πως είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους Κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα, τους οποίους ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση της Χερσονήσου του Ακάμα είναι η δημιουργία Εθνικού Δασικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την κρατική γη στην περιοχή του Ακάμα (δασική και χαλίτικη), επανεξέταση του υφιστάμενου πολεοδομικού καθεστώτος, μέσα από την εκπόνηση τοπικού σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη περιοχής Natura 2000 και επισκόπηση προηγούμενων Αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν την περιοχή που είναι εντεταγμένη εντός του δικτύου Natura 2000.

Σημειώθηκε επίσης η διάθεση 8 εκατ. ευρώ περίπου, για τα έτη 2016 – 2018, από το Υπουργείο Εσωτερικών στις Κοινότητες του Ακάμα, με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα.

Κληθείς, στη συνέχεια, να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των πιο πάνω αποφάσεων, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως μόλις το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετήσει τις εισηγήσεις της Υπουργικής Επιτροπής, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα σχεδιάσει το εθνικό δασικό πάρκο στην περιοχή, ενώ πρόκειται να δοθούν άμεσα οδηγίες στο Τμήμα Πολεοδομίας για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για ολόκληρη την περιοχή, στη βάση ενός τοπικού σχεδίου για επανασχεδιασμό των πολεοδομικών ζωνών.Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό των ζωνών, συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί η εργασία από την Πολεοδομία.

Από τη δική τους πλευρά, οι Κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα, στην πλειοψηφία τους, εξέφρασαν ικανοποίηση με τις αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής καθώς και με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Σημείωσαν εξάλλου πως για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια καταβάλλεται ουσιαστική προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα