Κουμπαράς Έιντε για λύση

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. παραδέχεται την ύπαρξη σοβαρών και σημαντικών άλυτων προβλημάτων
Διεθνή εκστρατεία ξεκινά ο Νορβηγός Διπλωμάτης, με στόχο την εξεύρεση χρημάτων για συγκρότηση ειδικού ταμείου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια ενδεχόμενη λύση

Κρίσιμος χαρακτηρίζεται ο επόμενος μήνας για το Κυπριακού αφού, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι δυο ηγέτες αναμένεται να εντατικοποιήσουν

τις συναντήσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε μια συμφωνία. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει ειδική έμφαση αυτήν την ώρα στην οικοδόμηση οικονομικής υποστήριξης για μια λύση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα έχει πολλές συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση των ηγετών χθες και συζήτησα με τον κ. Αναστασιάδη πώς μπορούμε να οργανώσουμε τον χρόνο απ' εδώ και πέρα», ανέφερε ο Νορβηγός διπλωμάτης, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως παραμένει ακόμη αρκετή δουλειά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας με τον καλύτερο τρόπο τους επόμενους μήνες, που σημαίνει με ποια θέματα θα ασχοληθούμε και με ποια σειρά, και πώς ενώνουμε τις τελείες μεταξύ τους», είπε, προσθέτοντας ότι η παρούσα συζήτηση πριν από τις συναντήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά τη «συνολική κατάσταση πραγμάτων».

Υπάρχουν προβλήματα
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά και σημαντικά άλυτα επιμέρους θέματα, αλλά έκανε λόγο για τη «μεγάλη εικόνα της λύσης», σημειώνοντας, τώρα είναι η στιγμή «να ενώσουμε τις τελείες, που είναι ακριβώς το σημείο που θεωρούσα ότι έπρεπε να βρισκόμαστε τον Σεπτέμβριο».

Έμφαση στη χρηματοδότηση
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της οικονομικής υποστήριξη μιας ενδεχόμενης λύσης, δήλωσε ότι αυτό είναι σημείο στο οποίο δίνεται έμφαση στην παρούσα φάση. «Όπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει έρθει εδώ σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ, έχουμε τη Βικτώρια Νούλαντ Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα έχω πολλές συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, αξιοποιώντας την ευκαιρία που συναπαντήματος ολόκληρου του κόσμου, κτίζοντας στη βούληση (για υποστήριξη), έτσι ώστε να βοηθήσω να οικοδομηθεί το ταμείο σχετικά γρήγορα, γιατί όσο περισσότερο πετυχαίνουμε σ' αυτό το μέτωπο τόσο νομίζω θα είναι πιο εύκολο να επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα», πρόσθεσε.

Εσωτερικό... μομέντουμ
Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, σημείωσε ότι αυτή είναι πολύ έντονη, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους μομέντουμ έρχεται και μπορεί να φύγει, γι’ αυτό και κατά τον ίδιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο υπάρχει ακόμη. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αίσθησή μου, μετά τη συνάντηση χθες, είναι ότι υπάρχει ακόμη και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι και η αίσθηση των ηγετών», κάνοντας λόγο για «έναν τύπο εσωτερικού μομέντουμ».

Ξαναευθυγραμμίζει τα άστρα
Τα αστέρια είναι ευθυγραμμισμένα τώρα, είπε ο κ. Έιντε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν έχουμε καν προσπαθήσει να θέσουμε χρονοδιάγραμμα, γιατί ένα χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι ασφυκτικό και γιατί σε τέτοια περίπτωση αντί της ουσίας μπορεί να κυριαρχήσουν οι ημερομηνίες».

Ραντεβού... το βράδυ
Αναφορικά με τις συναντήσεις των διαπραγματευτών το επόμενο διάστημα, είπε ότι αυτοί εντατικοποιούσαν τις επαφές τους, θα έπρεπε να συναντώνται και τη νύκτα, σημειώνοντας παράλληλα ότι από την πλευρά τους οι δυο ηγέτες θα εμπλακούν εντατικά (hands on) «γιατί σε κάποιο στάδιο θα πρέπει βασικά να διευθετήσουν κάποια από τα ανοικτά θέματα».

Εκλογές στην Τουρκία
Ερωτηθείς κατά πόσο ενδέχεται οι τουρκικές εκλογές να επηρεάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι επικεντρωνόμαστε κατά κύριο λόγο στη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. «Φυσικά έχουμε υπ' όψιν μας τις εκλογικές διεργασίες αρκετών γειτονικών χωρών, αλλά το κύριο θέμα είναι να προχωρήσουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν στα θέματα υπό τον έλεγχο των δύο ηγετών που συναντώνται στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. Σημειώνεται πως ο κ. Έιντε πραγματοποίησε χθες συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
_______________________________________
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ
Διαφωνία για την εκ περιτροπής προεδρία
Σε ενημέρωση για την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως οι ηγέτες ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να προχωρήσουν σε καταγραφή των θεμάτων, όπου υπάρχει διαφωνία εφ' όλων των κεφαλαίων, έτσι ώστε μέσα και από μια πιο εντατική προσπάθεια να διαφανεί πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. «Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, έχουμε εισέλθει στη διαπραγμάτευση δύσκολων κεφαλαίων, γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις για τον τελικό στόχο και το πώς προχωρεί γενικότερα η διαδικασία», δήλωσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημαντικό το οικονομικό
Σχολιάζοντας το ζήτημα που άπτεται της οικονομικής πτυχής του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος δήλωσε «γενικότερα, είναι μια σημαντική πτυχή του Κυπριακού, είναι κάτι που μας απασχολεί. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο -και για εμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση- είναι η οικονομική πτυχή της λύσης να είναι εκεί πριν από την επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας: «Δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια ενδεχόμενη συμφωνία και ακολούθως ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα, για να δούμε την οικονομική πτυχή της λύσης. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί πριν να τεθεί για έγκριση ενώπιον του λαού μια ενδεχόμενη λύση».

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα
Σχολιάζοντας τις αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ότι στόχος είναι να εξευρεθεί λύση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δική μας επιθυμία είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του χρόνου εμείς θα το επιθυμούσαμε, διότι είναι η δική μας πλευρά που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Όμως το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει τόση σημασία όσο έχει η ουσία. Από την ουσία και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κριθεί και θα εξαρτηθεί η απάντηση το ερώτημά σας», είπε, σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν από τη έκβαση της συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαφωνία για εκ περιτροπής
Αναφορικά με το θέμα τις εκ περιτροπής προεδρίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο θέμα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία, όπως και σε πολλά άλλα θέματα». Ερωτηθείς κατά πόσο η εκ περιτροπής αποτελεί κόκκινη γραμμή για την πλευρά μας, σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν θα ήταν ορθό να αναφέρω δημόσια τις ‘κόκκινες γραμμές’ της ελληνοκυπριακής πλευράς σε όλα τα θέματα. Πώς μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση, όταν δημόσια αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα;», διερωτήθηκε. Σχολιάζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη επί του θέματος, επεσήμανε ότι ο κ. Ακιντζί θεωρεί την εκ περιτροπής προεδρία ως μέρος της πολιτικής ισότητας. Για εμάς, είπε, η πολιτική ισότητα διασφαλίζεται μέσα από την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Υπάρχει διαφωνία. Υπάρχει συζήτηση σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις και απόψεις από τη δική μας πλευρά», εξήγησε.

Έγγραφο συγκλίσεων-αποκλίσεων
Τέλος, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο του πάρε-δώσε. Από τον Νοέμβριο οι ηγέτες, πέραν από τις σχεδόν καθημερινές συναντήσεις των διαπραγματευτών, έχουν τη θέληση να συναντώνται πιο συχνά και, βάσει του εγγράφου που θα ετοιμαστεί από πλευράς των διαπραγματευτών για το πού διαφωνούμε, θα δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα