Κοτζιάς: Στηρίζουμε μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής

«Στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά

την εις βάθος ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ενημέρωσε για τρίτη φορά τα κόμματα της Βουλής, συμφωνώντας μεταξύ άλλων «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και στους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας».

Όπως τόνισε, η λύση του Κυπριακού στηρίζεται και πρέπει να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας που στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή Κυβέρνηση.

"Στηρίζουμε λειτουργική λύση του Κυπριακού χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις" -ΥΠΕΞ @NikosKotzias μετά το ΕΣΕΠ https://t.co/nboVB9LHOH pic.twitter.com/ILAoVgRCex

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 23, 2016

«Συζητήσαμε, επίσης, για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ανέλυσα τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο που μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική Κυβέρνηση», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Τουρκία, δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει πάντα «ένα γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. Θέλουμε έναν γείτονα, ο οποίος να μην είναι νευρικός και ν’ αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται κι εκείνος στο Διεθνές Δίκαιο και να μην το ανατρέπει».

Ως προς την προετοιμασία της ενδεχόμενης συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι θα γίνει προς το παρόν συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας. Σε αυτή την συνάντηση θα γίνει διερεύνηση των προθέσεων. Υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων που ασχολούνταν με το Κυπριακό, και μετά στο Μπουργκενστόκ δύο συναντήσεις Καραμανλή – Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή - Ανάν και μία Καραμανλή – Ερντογάν – Ανάν, από τις οποίες δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μια άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση" προσέθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα