ΚΟΤ: Παραδοσιακές χώρες θα αντισταθμίσουν μείωση απο Ρωσία

Την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών από τους παραδοσιακούς προορισμούς θα αντισταθμίσουν την μείωση από το ρεύμα αφίξεων από τη Ρωσία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, προσθέτοντας ότι εκτιμάται ότι το 2015 θα κλείσει με αύξηση γύρω στο 5% σε ετήσια βάση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με αφορμή συνάντηση τεχνοκρατών του ΚΟΤ με τεχνοκράτες της Τρόικα, ήδη συγκεκριμένος

οργανωτής ταξιδίων προχώρησε στην αύξηση πτήσεων από την Αγγλία στην Κύπρο λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τυνησία.

«Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Τυνησία έχουμε δει συγκεκριμένη εταιρεία να αυξάνει τις πτήσεις της προς τον Κύπρο, δύο προς Λάρνακα και μία προς Πάφο λόγω αυτού του γεγονότος», ανέφερε.

Ο κ. Λοΐζου ρωτήθηκε κατά πόσο οι παραδοσιακές αγορές θα αντισταθμίσουν την μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία, η οποία αρχικά εκτιμάτο ότι θα παρουσίαζε μείωση μέχρι 25%.

«Οι παραδοσιακές χώρες έχουν αποδείξει ότι σίγουρα θα αντισταθμίσουν τη μείωση από τη ρωσική αγορά και το στοίχημα και το ζητούμενο είναι ποια αύξηση θα μας δώσουν», είπε, προσθέτοντας ότι η μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία θα συγκρατηθεί κάτω του 20% σε σχέση με το αρχικό 25%.

Επισημαίνοντας ότι εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση απ` όλες τους άλλους προορισμούς, κυρίως τις παραδοσιακές χώρες της τάξης του 17 – 18%, ο κ. Λοΐζου πρόσθεσε πως «με αυτή την πρόβλεψη ίσως να καταλήξουμε μια μία αύξηση 5% με 6% στο σύνολο ετήσια μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Τουλάχιστον σε αφίξεις θα έχουμε μία αύξηση τουλάχιστον 5% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε στοίχημα το θέμα της διαμόρφωσης των εσόδων από τον τουρισμό.

«Τα έσοδα δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από την εμπλοκή του οργανωτή ταξιδίου αλλά και από την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε εμείς. Ένας τουρίστας εάν είναι ευχαριστημένος θα ξοδέψει περισσότερο και γι` αυτό το λόγο εξαρτάται από εμάς πως μπορούμε να πωλήσουμε τις υπηρεσίες μας», είπε.

Ο κ. Λοΐζου είπε πως η συνεισφορά του τουρισμού είναι τεράστια, στην οικονομία της Κύπρου. Άμεση συνεισφορά του ΑΕΠ γύρω στο 12% η έμμεση συνεισφορά υπερβαίνει το 25% λόγω του πολλαπλασιαστικού.

Για την Τρόικα, ο κ. Λοΐζου είπε πως τα κλιμάκια των δανειστών θα πάρουν τα στοιχεία τα οποία θα αναλύσουν, αλλά επιθυμούν να εξετάσουν πιο εξειδικευμένα στοιχεία, όπως τις πηγές των αγορών μας και πώς διαμορφώνονται.

«Συζητούμε το πλαίσιο εργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, να δει τον εκσυγχρονισμό, αλλαγή νομοθεσία, πώς γινόμαστε ένα αξιόπιστος τουριστικός προορισμός που εμπεριέχει το στοιχείο της αειφορίας και του μέλλοντος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα