Κόσιης: «Είπα στον υπόκοσμο να κάτσει φρόνιμα-Έβαλα πράκτορες μέσα σε φατρίες»

Τα περισσότερα εγκλήματα σχεδιάζονται, προγραμματίζονται και εκτελούνται κατόπιν οδηγιών από τις φυλακές, ανέφερε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσιης στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα».

Σε σχέση με τους πληροφοριοδότες εντός των φατριών επεσήμανε ότι «δεν είμαι στις πληροφορίες για να ξέρω αλλά εάν δεν έχουν πράκτορες, είναι ανησυχητικό. Μιλούμε ότι έχουμε μια αστυνομία με πέντε έξι χιλιάδες αστυνομικούς. Έχουμε ΚΥΠ που πληρώνεται να για κάνει

αυτή τη δουλειά. Αυτό το πράγμα εάν δεν λειτουργεί είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν γίνεται να γίνονται όλα αυτά και να ερχόμαστε κατόπιν να βλέπουμε τι θα κάνουμε. Το κακό έγινε».

Συνέχισε αναφέροντας ότι η μη επίλυση του ζητήματος «πρέπει να προβληματίσει το Κράτος όπως προβληματίζει και εμάς του πολίτες. Είναι καλύτερο να μιλούμε λίγο και να βλέπουμε τα αποτελέσματα, αυτά θα τους δικαιώσουν, όχι οι συνεδρίες και οι δηλώσεις. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μιλάς λίγο και δουλεύεις. Πρέπει να βρουν και να βάλουν τα κατάλληλα άτομα για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Εάν δεν έχουμε τα κατάλληλα πρόσωπα, να τα εκπαιδεύσουμε. Συνήθως τις βόμβες τις βάζουν στις τρεις, τέσσερις, πέντε το πρωί. Πρέπει εκείνες τις ώρες να έχουμε ακόμα περισσότερη επαγρύπνηση. Επιμένω ότι πρέπει να έχουμε πληροφορίες από τις φατρίες, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα φυσικά, αλλά ο υπόκοσμος έχει μέσα στην αστυνομία. Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. Και στη εποχή μου υπήρχαν, ήταν επίορκοι. Χρηματίζονταν και έδιναν πληροφορίες».

Ερωτηθείς για τη διαφθορά στην Αστυνομία, απάντησε ότι «αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, θα το απαντήσει η ίδια η Αστυνομία και το ίδιο το Υπουργείο. Θα πρέπει να το διερευνήσουν γιατί δεν γίνονται συλλήψεις, διότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες; Δεν μπορώ να πω ποιος φταίει. Το γεγονός είναι ότι όλοι ξέρουμε αλλά τίποτα δεν γίνεται και όλοι σιωπούμε. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε για αυτό το θέμα οριστικά. Εάν αύριο αυτά τα πράγματα ξεφύγουν του ελέγχου μας, θα χάσουμε για παράδειγμα τους ξένους επενδυτές. Για παράδειγμα, εάν έρθει να ανοίξει κάποιος επιχείρηση εδώ και του πουν ότι πρέπει να του πωλήσουν προστασία και ότι θα του την κάψουν, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα έχουμε αυτές τις ευκαιρίες. Αφήσαμε το έγκλημα και προχώρησε. Δημιούργησαν οικονομική βάση και κοινωνική υπόσταση».

Σε ερώτηση ποια θα ήταν η συμβουλή του προς τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, επεσήμανε ότι «θα έλεγα να μην βιαστούν να ανακοινώσουν μέτρα. Πρώτα να μελετήσουν το θέμα, να μιλήσουν με την ΚΥΠ για το τι γίνεται παγκύπρια με το έγκλημα, να δούμε τις διασυνδέσεις τους, πού έχουν αντιπαράθεση, και να γίνουν τα κατάλληλα σώματα στην Αστυνομία για να τους αντιμετωπίσουν».

Σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου δράσης του υπόκοσμου, ανέφερε ότι «μεγάλωσαν οι φατρίες και οι υποτακτικοί τους απέκτησαν δύναμη. Όταν περάσουν αρκετά χρόνια αρχίζουν και αμφισβητούν την κυριότητα του αρχηγού και ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν και να αναδειχθούν εκείνοι, «βάζουν χέρι πάνω στον μάστρο τους». Πιστεύω από εκεί αρχίζει η κατάσταση. Μεταξύ τους λύνουν τις διαφορές τους και δεν μαρτυρεί κανένας. Οι περισσότεροι από αυτούς παίρνουν έμμισθους, οι οποίοι είναι χρήστες ναρκωτικών. Όταν ένας είναι χρήστης ναρκωτικών, δεν έχει όρια μέσα στα οποία μπορεί να σκεφτεί, δεν έχει λογική. «Δεν φοβάμαι εγώ και δεν με ενδιαφέρει».

Ερωτηθείς πώς αντιμετώπισε τις φατρίες στην εποχή του, απάντησε ότι «για να είμαι ειλικρινής δεν είχε τόση έκταση αυτό το πρόβλημα αλλά εργάστηκα με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος για μένα δεν ήταν ανορθόδοξος, για τον υπόλοιπο κόσμο ήταν. Επειδή ήξερα όλες αυτές τις φατρίες, ποιος ήταν αρχηγός σε κάθε επαρχία. Πριν προχωρήσω, τους φώναξα ιδιαιτέρως όχι στο γραφείο μου, και μίλησα μαζί τους. Τους είπα ξέρω τι κάνατε μέχρι τώρα, θα κλείσω το μάτια για το τι κάνατε και να κάτσετε φρόνιμοι, να μην δημιουργήσω προβλήματα. Εάν συμφωνείτε καλώς, εάν όχι και θα προχωρήσετε να έχετε υπόψη σας ότι όταν το κράτος είναι αποφασισμένο να τα βάλει μαζί σας δεν υπάρχει σωτηρία για εσάς και κάποια ώρα ή θα σας θάψω ή θα σας βάλω φυλακή. Αποφασίστε. Για να είμαι ειλικρινής κάναμε κάποια εκεχειρία αλλά μετά άρχισαν. Ορισμένοι ήρθαν στο φιλότιμο. Πρέπει να καταλάβουν αυτοί ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι η δικαιοσύνη και ο νόμος. Όταν τα έχεις μαζί αυτά τα πράγματα, αυτός που είναι ανακατεμένος στο έγκλημα κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα του. Τότε όμως δεν υπήρχαν τα ναρκωτικά στη μέση. Είχαμε τότε μόνο 350 άτομα που ήταν χρήστες. Μπορεί να μην ήταν μόνο τόσοι».

Αποκάλυψε ότι «έβαλα πράκτορες μέσα στις φατρίες και ήξερα από την πρώτη στιγμή τι σκέφτονταν για παράδειγμα οι Λεμεσιανοί, ποιοι θα έβαζαν βόμβα».

Δείτε το βίντεο:     

Διαβάστε επίσης: Εγκληματικότητα:Περιμένει Αστυνομία και ανακοινώνει «σύντομα» μέτρα ο Υπουργός

Keywords
Τυχαία Θέματα