Κόντρα Ι. Κασουλίδη-Ν. Παπαδόπουλου για διακίνηση Τούρκων

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, για το θέμα της διακίνησης Τούρκων υπηκόων, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κληθείς ο Ι. Κασουλίδης να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, περί ανεξέλικτης διακίνησης 70 εκατομμυρίων Τούρκων, επισήμανε ότι «όλες αυτές τις υπερβολές τις ακούμε από τον κ.

Παπαδόπουλο. Πρέπει να είμαστε και λογικοί», είπε, προσθέτοντας ότι «αν θέλει ο κ. Παπαδόπουλος να βάλει τον πήχη εκεί που θέλει να τον βάλει για να περάσει από κάτω, ας το κάνει. Δεν μπορώ να ακούω παράλογα πράγματα και διερωτώμαι αν και ο κυπριακός λαός θέλει να ακούει παράλογα πράγματα», σημείωσε.

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι «ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς και δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο, αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητά μας».
Λέγονται πολλά για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, είπε, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα από κάποιους, το θέμα αναγορεύεται από θέμα θεωρήσεων σε θέμα λύσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτει η ΕΕ είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είπε «όχι, τα προαπαιτούμενα είναι οι υπηρεσίες... Μα δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις, ούτε το θέμα της αναγνώρισης με τις θεωρήσεις».

Οξεία απάντηση ΔΗΚΟ
Οξεία ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι
«είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά για σοβαρότητα ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, επειδή τον βολεύει».
Δυστυχώς σήμερα, υπέδειξε το ΔΗΚΟ, με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε η απουσία πολιτικής και στρατηγικής της Κυβέρνησης σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας προσπάθησε σήμερα να μεταθέσει τις ευθύνες αυτής της νέας αποτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση και μας διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα προστατέψουν τα συμφέροντά μας με τις δικές τους ενστάσεις», τόνισε περαιτέρω το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι «εκείνο που ενδιαφέρει είναι τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα 80 εκατομμύρια των Τούρκων υπηκόων να μην μπορούν ανεξέλεγκτα να διακινούνται στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα στη δική τους χώρα, λόγω της τούρκικης κατοχής».

Το ΔΗΚΟ, προστίθεται, αναμένει από την Κυβέρνηση να απαντήσει, σε σχέση με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προνομιακή θεώρηση βίζας των Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, «γιατί δεν συζητήθηκαν τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Εθνικό Συμβούλιο;». Και «γιατί πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των κριτηρίων; Η ελεύθερη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά τα κριτήρια;», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα