Κόντρα Γενικού Εισαγγελέα - ΥΠΟΙΚ για τον Συνεργατισμό

Λιγότερο κράτος, περισσότερη ευελιξία και ανταγωνιστικότερος χαρακτήρας φαίνεται πως είναι οι βασικές προσδοκίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την τύχη και τη λειτουργία του Συνεργατισμού, η οποία ωστόσο συναντάει προσκόμματα εκ των έσω.

Η προσδοκία αυτή, ωστόσο, προσκρούει στις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος συνεχίζει κανονικά τον έλεγχο, παρά το γεγονός ότι, όπως δήλωσε, δεν έχει καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία που επιθυμεί, αλλά και στον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος με αιχμηρή επιστολή του προς τον Υπουργό, κάνει λόγο

για “περιφρόνηση” του Υπουργού Οικονομικών προς τις γνωματεύσεις του.

Συζήτηση για τον Συνεργατισμό στις Βρυξέλλες

Μετά τη συνάντηση της διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων την ερχόμενη Δευτέρα, τα πράγματα όπως όλα δείχνουν αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους. Κι αυτό, παρά την αντίθετη στάση της αντιπολίτευσης και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες επιμένουν ότι η άσκηση επιπλέον ελέγχου στον Συνεργατισμό είναι απαραίτητη, παρά την εποπτεία που αυτός υφίσταται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η χθεσινή παρέμβαση της Κομισιόν, επιχείρησε να δώσει λύσεις που θα ανοίξουν δρόμους. Συγκεκριμένα, εκφράστηκε η άποψη ότι η αύξηση τς πολιτειακής παρέμβασης στη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος, θα αποτελούσε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών, καθυστερώντας έτσι την απεμπλοκή του κράτους. Κι όλα αυτά εις βάρος της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος, κάτι για το οποίο έχουν κάθε λόγο να κόπτονται οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η υπάρχουσα δομή, με τα 18 Συνεργατικά Ιδρύματα υπό την ΣΚΤ, είναι κοστοβόρα και δυσλειτουργική. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει, είναι ο Συνεργατισμός να αυξήσει την αξία της μετοχής, να ρίξει τα λειτουργικά έξοδα και να βελτιώσει δείκτες που αφορούν τη σχέση εσόδων προς τα κόστη, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, όπως εκείνες των υπόλοιπων εμπορικών τραπεζών της Κύπρου.

Προς τούτο, η Κομισιόν αναμένεται να διατυπώσει τις απόψεις της και γραπτώς, με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών, κάτι που θα δώσει σαφές στίγμα αναφορικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Να εκτονωθεί η ένταση

Χθες βράδυ, από το μέτωπο των Βρυξελλών, διέρρευσε ότι η εκτόνωση του αδιεξόδου θα έρθει μέσω της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, στην οποία θα συζητηθεί σε ένα θέμα, τόσο η άποψη της Κομισιόν, όσο και η αναδιάρθρωση και η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του κράτους, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την αποστολή της πρόσκλησης μία ημέρα πριν τη χθεσινή συνάντηση.

Επιπλέον, εκείνο που φαίνεται να τέθηκε ενώπιον της συζήτησης, είναι το γεγονός ότι ο δρομολογημένος έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη ΣΚΤ, βρίσκεται εκτός των όρων που είχαν συμφωνηθεί κατά την ανακεφαλαιοποίηση της δεύτερης από το κράτος. Εκείνο που προβλεπόταν ήταν η σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου υπό το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον τεχνοκράτη του Υπουργείου Διονύση Διονυσίου.

Σε αυτή την επιτροπή, όπως όλα δείχνουν, δίνει τη στήριξή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας την επαρκέστατη, σε συνδυασμό με την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και του SSM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ποσοστού του κράτους στον Συνεργατισμό, οι υπόλοιποι μέτοχοι ελέγχουν μόλος το 0,78% των μετοχών.

Όλα στο πλαίσιο της λογικής, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, υπογραμμίζοντας ότι από την όλη συζήτηση δεν προκύπτουν επικίνδυνες καταστάσεις ή απρόβλεπτες εξελίξεις, τοποθετώντας όσα έχουν συζητηθεί σε απολύτως λογικά πλαίσια.

Όπως υποστήριξε, το θέμα του ελέγχου του Συνεργατισμού από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος θα σεβαστεί απολύτως τις πρόνοιες της νομοθεσίας, χωρίς να εμπλακεί προσωπικώς, ενώ υπήρξε καυστικός αναφορικά με δημόσιες παρεμβάσεις υπαλλήλων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τις οποίες χαρακτήρισε υπερβολικές.

Εκείνο, ωστόσο, το οποίο ήγειρε, είναι θέμα “ερμηνείας” του νόμου, λέγοντας ότι το θέμα ενδέχεται να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι επιφορτισμένη με την απόφανση περί νομιμότητας των αποφάσεων.

Όσον αφορά στην απεμπλοκή του κράτους από τον Συνεργατισμό, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κομισιόν εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφορικά με πρωτοβουλίες που σπρώχνουν το πιστωτικό ίδρυμα προς κατευθύνσεις που δεν προβλέπονται από τους όρους παραχώρησης της κρατικής ενίσχυσης, εννοώντας τη στάση της αντιπολίτευσης και δη του ΑΚΕΛ, που δεν επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση.

Ο Συνεργατισμός, είπε, δεν πρέπει να καταλήξει μια κρατική υπηρεσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο δραστικής παρέμβασης της Κομισιόν για επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης.

Γενικός Εισαγγελέας: Ο ΥΠΟΙΚ περιφρονεί το Σύνταγμα και τη Νομική Υπηρεσία

Την έντονη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε εν τω μεταξύ η θέση και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό, κάνοντας λόγο για “περιφρόνηση” των σχετικών γνωμοδοτήσεων του ιδίου.

“Με τις σημερινές δηλώσεις σας, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι έχετε επιδείξει περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του Νόμου, ενώ σε παρατήρηση της παρουσιάστριας ότι ερμηνεύτηκε όμως ο Νόμος από τη Νομική Υπηρεσία, απαντήσατε ότι υπάρχουν και Δικαστήρια που ερμηνεύουν τους Νόμους”, αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κληρίδης υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη παραγνωρίζουν πλήρως τις Συνταγματικές διατάξεις.

“Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος, μεταξύ άλλων και των Υπουργών, και συνακόλουθα οι γνωματεύσεις τους θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από τα κρατικά όργανα», σημειώνει.

Στην επιστολή του, αναφέρει ο ίδιος με τις γνωμοδοτήσεις του, έχει καταστήσει σαφές ότι ο Συνεργατισμός είναι μια “κρατική επιχείρηση”, παρά το γεγονός ότι ο ΥΠΟΙΚ αρνείται πεισματικά να την αντιμετωπίσει ως τέτοια.

Επιπλέον, ο Γενικός Εισαγγελέας τεκμηριώνει τα λεγόμενά του, τοποθετώντας τα εντός της έννοιας του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου του 2014. “Παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της Σ.Κ.Τ. έχοντας καταβάλει ποσό 1,7 δις ευρώ ως κρατική ενίσχυση και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις νομικοί σύμβουλοι της Σ.Κ.Τ. (Τ. Παπαδόπουλος &Συνεργάτες, Χρ. Τριανταφυλλίδης &Σια και Γ.Ζ. Γεωργίου και &Συνεργάτες) αποδέχονται στη δική τους γνωμάτευση ημερ. 5.2.2016 ότι “είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η ΣΚΤ θεωρείται κρατική επιχείρηση για τους σκοπούς του εν λόγω Νόμου”, καταλήγει στην επιστολή του.

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Γενικός Ελεγκτής

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι θα συνεχίσει κανονικά τις διαδικασίες ελέγχου που έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στοιχεία τα οποία ζητά, δεν του δίνονται από πλευράς Συνεργατισμού.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σύμφωνα με δηλώσεις του, είχε προγραμματίσει να “παίξει το χαρτί” του Γενικού Εισαγγελέα, το οποίο όπως προκύπτει, τελικά αξιοποίησε, με την κόντρα να συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα