Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα – Θεσμοί

Πολύ κοντά στο τελικό σχέδιο συμφωνίας φαίνεται πως βρίσκονται ελληνική πλευρά και θεσμοί. Εκφράζεται μάλιστα η εκτίμηση ότι μέχρι αύριο θα υπάρξει κατάληξη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της το κείμενο του μνημονίου κατανόησης, το οποίο εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πρόνοιες του μνημονίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις ήταν το αντικείμενο των ολονύχτιων διαβουλεύσεων των υπουργών οικονομικών,

Ευκλείδη τσακαλώτου και οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως μεταδίδεται, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην «ενίσχυση» των προαπαιτούμενων, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά. Για το περιεχόμενο του δε, λένε μόνο ότι «δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και θα επαναρχίσουν στις 14:00 το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να μπουν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς μέχρι τις 15 Αυγούστου επιδιώκει η Αθήνα. Στόχος είναι όπως η συμφωνία τεθεί ενώπιον της βουλής των Ελλήνων για έγκριση είτε στις 13 ,16 ή 17 του μήνα. Στις 14 Αυγούστου προγραμματίζεται συνεδρία του Eurogroup και εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η εκταμίευση της δόσης ύψους 25 περίπου δις εκ ευρώ, αναμένεται στις 19 Αυγούστου, ενώ μια μέρα μετά θα γίνει η πληρωμή 3,5 δις προς την ΕΚΤ.

Σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα αναφέρονται διάφορα μέσα του εξωτερικού, επικαλούμενα ευρωπαϊκές πηγές.

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε "μία εξαιρετική συνεργασία" με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έπειτα, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα