Κομισιόν: Η θέση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία δεν άλλαξε

Η θέση της Κομισιόν και της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει και έχει περιγραφεί πολλάκις από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δημόσια, επανέλαβε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπρορίσωφ για το θέμα, αλλά και τη φημολογία για πιθανή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Νατάσα Μπερτώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι, ειδικά σε σχέση την απελευθέρωση της βίζας, εκκρεμούν ακόμα τα 5 προαπαιτούμενα (benchmarks),

χωρίς την ικανοποίηση των οποίων δεν πρόκειται να αποδοθεί στην Τουρκία αυτό το καθεστώς, κάτι το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων στην τουρκική πλευρά.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε έτοιμη, ούτε ικανή αυτή την στιγμή να ενταχθεί στην ΕΕ, όμως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν μια έξυπνη κίνηση. Κατέστησε δε απόλυτα σαφές ότι οι κοινοτικοί κανόνες και το κεκτημένο δεν αλλάζουν.

Πηγές της Κομισιόν εκτιμούν ότι αργά η γρήγορα, η τουρκική νομοθεσία για την τρομοκρατία θα αλλάξει, περιλαμβάνοντας έναν ορθότερο ορισμό, που δεν θα επιτρέπει φυλακίσεις δημοσιογράφων, συγγραφέων και πανεπιστημιακών που δεν προτρέπουν στη χρήση βίας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα