Κοινή διακήρυξη για το Κυπριακό

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας και Οικολόγων

ΤΗΝ ανάγκη εξεύρεσης επίλυσης του Κυπριακού, που θα ανατρέπει τα υφιστάμενα δεδομένα στην Κύπρο και δεν θα τα νομιμοποιεί ή να εδράζεται σε αυτά, τονίζουν σε κοινή διακήρυξή τους τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών

και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

«Θα πρέπει να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις προσδοκίες των νέων που θα τη βιώσουν και θα την εφαρμόσουν. Θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα όπου αυτοί επιλέξουν, να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή θελήσουν να ζήσουν και να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εκεί όπου ζουν και εργάζονται.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η όποια λύση οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όση σημασία έχει η εξεύρεση λύσης, άλλη τόση και μεγαλύτερη έχει η επόμενη μέρα να οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία, και όχι σε αδιέξοδα και νέες προστριβές.

Ως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με δυσλειτουργικές πρόνοιες, σε μια ρατσιστική και διχοτομική βάση. Η παραβίαση των αρχών και των κανόνων της δημοκρατίας οδηγεί σε αδιέξοδα και σε παράλυση του Κράτους», τονίζουν μεταξύ άλλων, υποδεικνύοντας, τέλος, πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ασπίδα του κυπριακού λαού. Την προασπιζόμαστε και την ενισχύουμε με στόχο τη συνέχισή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα