Κοινή άσκηση Κύπρου - Γαλλίας με ενεργοποίηση "ΝΕΑΡΧΟΥ"

Διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με σενάριο που αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα», θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή, στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Κύπρου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση με την ονομασία “CYPFRA-01/16”, θα διεξαχθεί εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και της Γαλλίας.

Όπως

αναφέρεται, τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη φρεγάτα «ACONIT–F713» του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, η άσκηση θα περιλαμβάνει δοκιμή των ειδικών σχεδίων για επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης κινδυνευόντων προσφύγων στην ανοικτή θάλασσα, αεροδιακομιδές τραυματιών - ασθενών (MEDEVAC Operations) καθώς και προσγειώσεις – απογειώσεις ελικοπτέρων της Ε.Φ. και της ΜΑΕΠ επί της γαλλικής φρεγάτας.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη συνεργασία εντός του 2016, ενώ το 2015 πραγματοποιήθηκαν πέντε ασκήσεις συνεργασίας, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα