Κοινή άσκηση έρευνας-διάσωσης Κύπρου-Ελλάδας

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο, 25 Ιουλίου, κατά τις απογευματινές ώρες, διεθνής άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPGRE -01/15”, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της Ε.Φ. και του αρματαγωγού «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού της

Ελλάδος.

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης, όπως αναφέρεται, αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Μεταξύ άλλων η άσκηση περιελάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγού στη θάλασσα από ελικόπτερο της Ε.Φ., καθώς και εκτέλεση επιχείρησης αεροδιακομιδής τραυματία (MEDEVAC Οperation) από το ελληνικό πλοίο.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τρίτη προγραμματισμένη συνεργασία εντός του 2015, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα