«Κλειδώνουν» τα επόμενα βήματα: Φωνές για επίσπευση των χαλαρώσεων

Σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει στις 9.00 το πρωί η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού , στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα και πως προχωρούν οι χαλαρώσεις της τρίτης φάσης. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, των νηπιαγωγείων, αλλά και τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Την επίσπευση της άρσης όλων σχεδόν των περιορισμών προτείνει η εισηγητική έκθεση των επιστημόνων, που προτείνουν τη μετάθεση της άρσης των περιορισμών για τους περισσότερους κλάδους, για τους οποίους εξακολουθούν

να εφαρμόζονται μέτρα, από την 4η στην 3η φάση των χαλαρώσεων.

Οι επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται την άρση των περιορισμών στις συναθροίσεις, σε γάμους, δεξιώσεις, βαφτίσεις, υπαίθρια θέατρα, κινηματογράφους φεστιβάλ και συναυλίες και την επαναλειτουργία των θεματικών πάρκων και των κολυμβητηρίων από τις 9 μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Η εισήγηση, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ενημέρωσε γραπτώς την Συμβουλευτική Επιτροπή ότι τα όσα εισηγείται έρχονται σε αντίθεση, μεταξύ άλλων, με τον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέες χαλαρώσεις θα ανακοινωθούν αύριο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί και για τα συμπεράσματα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με την Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, αναφορικά με τη σταδιακή διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Δεν αποκλείεται να ζητήσει και ενημέρωση από τον Ε/κ επικεφαλής της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού.

Υπενθυμίζεται προς μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ανακοινώθηκε το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου.

Χθες, πάντως, διαπιστώθηκε απροθυμία και διστακτικότητα από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι καθαρά πολιτική απόφαση και η συζήτηση στην Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, με τη συμμετοχή και της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, ήταν καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, με ανταλλαγή απόψεων, δήλωσε ο Ε/κ επικεφαλής της Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού.

 Aν συνεχιστεί η ίδια εικόνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και στις δύο πλευρές, είναι εφικτό ένα σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, με συντονισμό και στη βάση των οδηγιών του ΠΟΥ, συμφώνησε η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

 Η συντονίστρια των τεχνικών επιτροπών, Ονουρκάν Σαμανί, δήλωσε πως τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι η μάχη κατά του κορωνοϊού ήταν επιτυχής και στις δύο πλευρές και πως θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.

Εξάλλου, πέντε νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας από σύνολο 1,504 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τα τρία αφορούν σε επαναπατρισθέντες, από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο το περασμένο Σάββατο. Το τέταρτο εντοπίστηκε από σύνολο 104 δειγμάτων, που διεκπεραιώθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων και το πέμπτο από σύνολο 616 δείγματα από το πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης. Πρόκειται για άτομο, που εργάζεται σε χώρο εστίασης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 949.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διαμηνύουν οι επιδημιολόγοι, τονίζοντας ότι η εικόνα παραμένει καλή.

Δεν προκύπτει κάποια δραστική αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα. Τα δεδομένα παραμένουν αρκετά ικανοποιητικά και η Επιστημονική Επιτροπή είναι πολύ ευχαριστημένη για την κατάσταση, που διαμορφώνεται στον πληθυσμό ανέφερε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

Παρακολουθούμε προσεκτικά, είπε, την πορεία του ιού, μελετούμε όλα τα δεδομένα σε συνεχή βάση και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Επαναλαμβάνουμε την προτροπή να τηρείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είστε προσεκτικοί.

Κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τους ελέγχους σε μαθητές, εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό στα σχολεία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 12.300 έλεγχοι Παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 3 άτομα. Διασωληνωμένοι παραμένουν τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Λ. Κωστρίκης: Οι αφίξεις από την Τουρκία μας αφορούν και θέλουμε εξηγήσεις

Πέντε νέα κρούσματα στην Κύπρο- Τρία προέρχονται από επαναπατρισθέντες

Keywords
Τυχαία Θέματα