Κιλιτσντάρολου: Το 60% να σχηματίσει κυβέρνηση στην Τουρκία

Σε συνεργασία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης επιμένει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνοντας ότι μετά τις εκλογές σχηματίστηκε μια ισορροπία μεταξύ του 40% και του 60%.

"Το καθήκον για σχηματισμό κυβέρνησης την έχει το μπλοκ του 60%", είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εννοώντας το κόμμα του CHP, το ακροδεξιό MHP

και το φιλοκουρδικό HDP.

Ο ηγέτης του CHP, στην πρώτη του τοποθέτηση έπειτα από το βράδυ των εκλογών, απάντησε αρνητικά στην πρόθεση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να συναντήσει όλα τα κόμματα.

"Ο Πρόεδρος να περιοριστεί στα συνταγματικά του δικαιώματα. Αυτός που θα κάνει τις επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης είναι εκείνος που θα λάβει εντολή από τον Πρόεδρο. Τι θα συζητήσει μαζί μας; Θα μας πει γιατί δεν κάνετε κυβέρνηση συνασπισμού;", είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης του CHP είπε πως δεν πρέπει να σκέφτονται τις επόμενες εκλογές αλλά τη χώρα.

Στο μεταξύ στην επικαιρότητα είναι και η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία IPSOS για λογαριασμό του CNN Turk και έδειξε ότι αν το εκλογικό σώμα γνώριζε το αποτέλεσμα θα έδινε διαφορετική ψήφο.

Στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε αν γνωρίζατε το αποτέλεσμα των εκλογών, το 45% απάντησε ΑΚΡ, το 25% CHP, το 14% MHP και το 12% HDP. Δηλαδή το ποσοστό του ΑΚΡ θα ήταν κατά 4% πιο ψηλό, το CHP θα έμενε σταθερό, το MHP θα έχανε 2% και το HDP θα έχανε 1%.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το 51% απάντησε πρόωρες εκλογές και το 41% κυβέρνηση συνασπισμού. Το 66% του ΑΚΡ λέει πρόωρες εκλογές ενώ το 26% κυβέρνηση συνασπισμού. Το 33% του CHP θέλει πρόωρες εκλογές ενώ το 57% κυβέρνηση συνασπισμού, το 33% του MHP λέει πρόωρες εκλογές ενώ το 38% κυβέρνηση συνασπισμού και το 37% του HDP πρόωρες εκλογές και το 54% κυβέρνηση συνασπισμού.

Στην ερώτηση ποια κόμματα θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, το 48% απάντησε το ΑΚΡ με το ΜΗΡ, το 32% απάντησε το CHP με το MHP και το HDP, το 23% απάντησε το ΑΚΡ με το CHP, το 23% απάντησε το ΑΚΡ με το HDP και το 17% απάντησε το ΑΚΡ με το CHP και το HDP.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα