Κερδισμένα και χαμένα για την Ελλάδα από το Eurogroup

Αγώνας ταχύτητας και αντοχής για την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Μετά τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, η ελληνική πλευρά εστιάζεται πλέον στην πορεία της συζήτησης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στη συγκεκριμενοποίηση των παραμέτρων.

Τις επόμενες ημέρες, τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και θεσμών αναμένεται να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη προεργασία για τη νέα

συμφωνία, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που συμφωνήθηκε χθες. Ο εν λόγω μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτομάτως, σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, με τη διαδικασία του Προεδρικού διατάγματος και όχι με ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο.

Έτσι, το Eurogroup αναμένει να πάρει στα χέρια του και να εξετάσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το σχέδιο που θα περιλαμβάνει μια καταληκτική λίστα προαπαιτούμενων μέτρων, μαζί με τη νέα έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση. Δεδομένου τούτου, η αναγκαιότητα για γρήγορη οριστική συμφωνία είναι μεγάλη, προκειμένου το Eurogroup να μπορέσει να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε σχετικώς ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, η δόση μπορεί να ξεπεράσει τα 5,7 δισεκατομμύρια τα οποία θα προορίζονται για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις προς τους εταίρους.

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα;

Πρώτη νίκη της ελληνικής κυβέρνησης από το χθεσινή Eurogroup είναι σαφώς η επίσημη έναρξης της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να καταλήξει σύντομα, καθώς τα περισσότερα βλέμματα έχουν στραφεί ήδη στο 2018, με την Ελλάδα να καλείται να έχει μέχρι τότε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και να έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, το ζήτημα των πλεονασμάτων δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Μετά τη χθεσινή συμφωνία για τον μηχανισμό, ο οποίος θα περιγράφει με σαφήνεια όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, η σύνδεση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων με το χρέος -ακόμα και μετά το 2018- θεωρείται πλέον δεδομένη για την ενεργοποίηση των επόμενων σταδίων της συμφωνίας.

Μέτρα… δια της πλαγίας οδού

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για συμφωνία χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων ο νέος μηχανισμός περιλαμβάνει «αυτόματες» περικοπές δαπανών. Στην πραγματικότητα αυτό που αποφεύχθηκε, ενώ ήταν στο τραπέζι, είναι η επιβολή ευθέων μέτρων ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε αντάλλαγμα με τον μηχανισμό.

Όπως μαρτυρούν οι πρώτες πληροφορίες o μηχανισμός θα επιβάλει αυτόματες περικοπές σε όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών, με εξαίρεση κάποιες δαπάνες που αφορούν στην Άμυνα και σε κάποιες άλλες «κοινωνικού χαρακτήρα». Σημειώνεται ότι αυτός ο μηχανισμός θα μπορεί να αγγίζει ακόμα και μισθούς και συντάξεις, προκειμένου οι στόχοι του προγράμματος να ξαναμπούν στον ίσιο δρόμο, κατά τους δανειστές.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα κρίνεται βάση των στοιχείων που θα δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία θα αφορούν τα δημοσιονομικά της προηγούμενης χρονιάς. Οι περικοπές που θα εφαρμόζονται, όταν σημειώνεται απόκλιση, θα είναι οριζόντιου χαρακτήρα.

Η υπόσχεση για το χρέος

Χθες, άνοιξε κι επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να περιέχεται ρητή δέσμευση για το πότε, το πώς και κυρίως για το αν θα εφαρμοστεί κάποια αναδιάρθρωση εν τέλει.

Με τα βλέμματα στραμμένα προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν στην πράξη τις τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να σχηματιστεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε πιθανή συγκεκριμενοποίηση των παραμέτρων, με σκοπό το θέμα να εξεταστεί από το Euroworking Group.

Αυτό που θα εξετάσει τα αμέσως επόμενο διάστημα το Eurogroup, όταν το πλαίσιο σχηματιστεί, είναι η δυνατότητα να βελτιωθεί η διαχείριση του χρέους εντός του πλαισίου του συμφωνηθέντος προγράμματος. Αμέσως μετά, το Euroworking Group θα κληθεί να διερευνήσει πιθανά μέτρα τα οποία θα μπορούν να υιοθετηθούν στο τέλος του ESM, δεδομένης ωστόσο της επιτυχίας του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, το Eurogroup θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και δεδομένου ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, να αξιολογήσει εκ νέου στο τέλος του προγράμματος, την ανάγκη ή μη για πρόσθετα μέτρα για το χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν βιώσιμες.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα