ΚΕ: Υπό στενή παρακολούθηση οι νέες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Το ανοιχτό ενδιαφέρον για "deal" στα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις χώρες, εκφράζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το στούντιο της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» στο Σίγμα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση μετά και την νέα σελίδα που γύρισε η Τουρκία στις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Ερωτηθείς για τον Γ' γύρο αδειοδότησης, ο ΚΕ ανέφερε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί το ενδιαφέρον από όλες τις χώρες και όχι μόνο από εταιρεία

αμερικανικών συμφερόντων.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στα ενεργειακά και τη νέα σχέση που απέκτησε η χώρα με το Ισραήλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, πως οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά και πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε εγρήγορση.

"Υπάρχουν τρεις επιλογές ανάπτυξης του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία, Αίγυπτος και Ελλάδα και όλες οι επιλογές θα εξεταστούν" είπε. Η επιλογή που θα αφορά την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ωστόσο.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την επίλυση του κυπριακού δεν μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή της", είπε χαρακτηριστικά.

Σε τρία χρόνια το ΦΑ από το Λεβιάθαν στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται, ότι σε δηλώσεις του την Παρασκευή στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στρέιτζ, είπε πως σε τρία χρόνια, αρχές του 2019, το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το Λεβιάθαν μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με αγωγό. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι μελλοντικά ίσως ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου .

Μπαράζ επαφών Αναστασιάδη

Μέχρι τις 22 Ιουλίου, τελευταία ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το τρίτο γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια εντός της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σημαντικές επαφές με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών που θα επισκεφτούν την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα