ΚΕ: Προστιθέμενη αξία από συμμετοχή Μονίμων Μελών Σ.Α ΟΗΕ

Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα, την ενεργοποίηση της Ρωσίας στο Κυπριακό και την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τρεις και πλέον ώρες κράτησε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το Κυπριακό, η εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Λευκωσίας - Μόσχας, καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας.

Αποτιμώντας τη συνάντηση των δύο Προέδρων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε

στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ότι έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και προέκυψαν πολλά νέα δεδομένα όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά σε όλα τα θέματα, που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου.

Καταλυτικό ρόλο στη ρωσική προσέγγιση στο Κυπριακό διαδραματίζει, τόνισε, και ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ήταν παρόν στη συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν και είχε συμμετοχή στο διάλογο, που έγινε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θετική ήταν η ανταπόκριση της Μόσχας στη θέση του Προέδρου ότι θα είναι υποβοηθητικό στην παρούσα φάση τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν συλλογικά μία προσπάθεια για να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα για να επανασυγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο και αν επιτευχθεί αυτό, να συμμετέχουν σ’ αυτή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι θα υπάρχει προστιθέμενη αξία μέσα από τη συμμετοχή των μονίμων μελών του ΣΑ, όπως, εξάλλου, αποδείχθηκε σε άλλα διεθνή προβλήματα, όπως το θέμα της συμφωνίας του Ιράν, που η συμμετοχή τους βοήθησε να εξευρεθεί λύση.

Παράλληλα, είπε, η συμμετοχή των μονίμων μελών του ΣΑ θα διασφαλίσει και την εφαρμογή της λύσης, δίνοντας λύση σε μια εύλογη ανησυχία του συνόλου του κυπριακού λαού.

Στην παρούσα φάση, εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα επιχειρηθεί, σε συνεργασία και με τον ΓΓ και με τα άλλα μέλη του ΣΑ, αν υπάρχει ανταπόκριση, να δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες για σύγκληση της Διάσκεψης. Από κει και πέρα, είπε, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ.

Το μήνυμα αυτό, πρόσθεσε, θα μεταφερθεί από ρωσικής πλευράς στην Άγκυρα και θα δούμε την αντίδραση της.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε, η άλλη πλευρά δεν βλέπει θετικά αυτή την προοπτική.

Η ελληνική διπλωματία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, κινείται σε διάφορα επίπεδα, στέλνοντας μηνύματα και υπενθύμισε ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιούσε επαφές στη Μόσχα, την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποιούσε επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα και είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της χώρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, ήδη, μία πρώτη συζήτηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και θα ακολουθήσει λεπτομερής συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα