ΚΕ: Κατανοητή η σύνδεση αλλά διαφορετική η περίπτωση διορισμού Μιχαήλ-Γιαννάκη

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει μεταξύ άλλων τις κυρώσεις σε κύπριους επιχειρηματίες αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν.

Αρχικά ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι να διαφυλαχτεί το όνομα της χώρας ως ένας αξιόπιστος χρηματοπιστωτικός πόλος. «Η ΚΔ αμέσως μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την λίστα κυρώσεων που περιλαμβάνονταν νομικά και φυσικά πρόσωπα από την Κύπρο,

από την Μεγάλη Πέμπτη ο Πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με την παρουσία των αρμοδίων Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικού Εισαγγελέα αφενός για να εξεταστούν τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και αφετέρου για να περάσουν ένα ξεκάθαρα μήνυμα ότι αυτή τη στιγμή θα ληφθούν τα όποια μέτρα για να διαφυλαχτεί το όνομα της ΚΔ», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πρόεδρος επικοινώνησε με ανώτερα στελέχη των ΗΠΑ και μεταβίβασε την αποφασιστικότητα να διερευνήσει πλήρως αυτά που έχουν οδηγήσει στην συμπερίληψη των ατόμων και νομικών προσώπων στην συμπερίληψη της λίστας και έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ να μας δοθούν τα στοιχεία για να διερευνηθεί αν προκύπτουν παραβιάσεις είτε της κυπριακής νομοθεσίας είτε των κυρώσεων που έχουν τεθεί από την ΕΕ κατά της Ρωσίας.  

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν άτομα που κάνουν συστηματική παραβίαση, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί κάτι τέτοιο όποιος έχει παραβιάσει την κυπριακή νομοθεσία ή τις κυρώσεις θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτό είναι το μήνυμα.

Όσο αφορά την παραίτηση Μιχαήλ και τον διορισμό της κ. Χριστοδούλου στην ΕΔΥ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι μετά την αντίδραση που προέκυψε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον κ. Μιχαήλ και οι δύο συμφώνησαν ότι το ορθότερο ήταν να προβεί στην παραίτηση από την ΕΔΥ και ο ΠτΔ να προχωρήσει σε νέο διορισμό.

Σημείωσε ότι, είναι κατανοητή η σύνδεση πρόλα αυτά είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση του κ. Γιαννάκη αφορούσε προαπαιτούμενα απαραίτητα προσόντα για τον διορισμό του που απ’ ότι φαίνεται σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς δεν ήταν αληθή. Σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά τα απαραίτητα προσόντα που απαιτεί η νομοθεσία για τον διορισμό κάποιου προσώπου στην ΕΔΥ. Τα πτυχία ή τα προσόντα που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση στην δημόσια σφαίρα κατ’ ισχυρισμό δεν είναι αυτά τα προσόντα που απαιτεί η νομοθεσία για τον διορισμό κάποιου στην ΕΔΥ.

Κλείνοντας, ερωτηθείς εάν υπάρχουν τελικά εγκλωβισμένοι Κύπριοι στο Σουδάν, απάντησε πως μέχρι χθες το βράδυ της Δευτέρας η ενημέρωση ήταν πως δεν υπήρχαν Κύπριοι εγκλωβισμένοι και ότι η μονάδα διαχείρισης είναι σε διαρκή επικοινωνία με την πρεσβεία μας στο Κάιρο, με την  Ελληνική Κυβέρνηση και την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα