Κατσουρίδης: «Αμερικανοποίηση» της διαδικασίας λύσης

Στα αποτελέσματα του δείπνου Αναστασιάδη - Ακιντζί, τον απόηχο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, αλλά και σε «αμερικανοποίηση» της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης στο πλαίσιο της Πρώτης Εκπομπής του Ράδιο Πρώτο.

Για το δείπνο, είπε πως αρχικά έσπασε ο πάγος μεταξύ των δυο ηγετών, δεύτερον επιβεβαίωσαν τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο θέμα φιλοσοφίας και, τρίτον, ότι ενδεχομένως να διοριστεί η κα Ρόζμαρι Ντεκάρλο ως Ειδική Απεσταλμένη

του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί λύσης «δυο κρατών» μετά από επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο κ. Κατσουρίδης είπε «Η Τουρκία εμφανίζεται συνεπέστατη στη δήλωση που είχε κάνει μετά το Κρανς Μοντανά ότι πλέον θα κινηθεί εκτός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και διαδικαστικά και επί της ουσίας. Ουσιαστικά, Τουρκία και Τ/κ έχουν μετακινηθεί πλέον από τη λύση στη βάση της ομοσπονδίας, σε μια συνομοσπονδία ή σε λύση στη βάση δυο κρατών, και αυτό επιβεβαιώθηκε από την επίσκεψη Τσαβούσογλου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε πως δεν είναι μόνο η Τουρκία που προωθεί τη λύση δυο κρατών. «Δυστυχώς, αυτή η ιδέα προωθείται και υιοθετείται, όπως έχουν καταδείξει και πρόσφατες έρευνες, από μερίδα του 20% στην ε/κ κοινότητα», είπε, προσθέτοντας «Η λύση δυο κρατών, δεν μπορεί να είναι προϊόν επιθυμίας, αλλά προϊόν απελπισίας. Το πρόβλημά μας, είναι ότι δεν ξεκαθαρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε».

Μέχρι τον Ιούνιο, συνέχισε, που θα είναι οι εκλογές στην Τουρκία, δεν μπορούμε να περιμένουμε να προκύψει κάτι ουσιαστικό. «Τουλάχιστον, ας αξιοποιηθεί ο χρόνος για να ξεκαθαρίσουμε εμείς τι ζητούμε αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό. Ως πρόσφατα ο Πρόεδρος έλεγε πως δεν αποδέχεται απλή επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν και στο πλαίσιο του κ. Γκουτέρες. Προχθές, στο δείπνο, δήλωσε ότι αποδέχεται την επανέναρξη από εκεί που είχαν μείνει οι συνομιλίες και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Όταν καταλήξει ο Πρόεδρος, θα μπορούν να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι πολίτες».

Ερωτηθείς για άρθρο του στην Κυριακάτικη Σημερινή, που έκανε λόγο για «αμερικανοποίηση» της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κατσουρίδης είπε πως όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις διαχρονικά, θα διαπιστώσει ότι η βάση των συνομιλιών συνεχίζει να μετατοπίζεται εδώ και 20 χρόνια.

«Αυτή η λογική, μισή Κύπρος υπό ε/κ έλεγχο και μισή από τ/κ, υπάρχει στο μυαλό των Αμερικανών από το 1962 και ήταν η λογική που οδήγησε στο πραξικόπημα και την εισβολή[...]. Από τη στιγμή που κάποιος ελέγχει τις τράπεζές σου, ελέγχει έμμεσα και την οικονομία σου. Έμεινε και το επόμενο βήμα για τις τράπεζες, που είναι να περάσει και ο Συνεργατισμός στον έλεγχο Αμερικανών επενδυτών».

Όσον αφορά τις διαφωνίες και διαφορές ΗΠΑ-Τουρκίας, είπε πως δεν βλέπει να επιλύονται εύκολα, από την άλλη, όμως, αποδεικνύεται -όπως είπε- στην πράξη πως οι Αμερικανοί πρέπει να διαλέξουν μεταξύ συμμάχων και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Δε λέω ότι εμείς δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε καταστάσεις. Αντιθέτως, επειδή στον ευρύτερό τους σχεδιασμό και στην πολιτική τους στην περιοχή οι ΗΠΑ ελάχιστα κράτη βλέπουν ως νησίδες ασφαλείας απαλλαγμένες από εχθρούς τους, όπως οι ισλαμιστές, θα μπορούσαμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό, αλλά πρέπει πρώτα να έχουμε ξεκάθαρη πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα