Κατοχικές Αρχές: Το θέμα του νερού μπορεί να επιλυθεί

Την πεποίθηση ότι μπορεί να λυθεί το θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία, εξέφρασε ο “υπουργός” εσωτερικών και σημαίνον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Ασίμ Ακανσόι, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απέχουν από τις δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακανσόι ήταν φιλοξενούμενος σε εκπομπή του παράνομου Μπαϊράκ σήμερα όπου ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν συζητήσεις και διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο. Οι δηλώσεις που γίνονται

στον Τύπο και το μετατρέπουν σε ζήτημα κρίσης μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας δυσκολεύουν τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Το ΡΤΚ, συνέχισε, έχει κάποιες ευαισθησίες για το θέμα, οι οποίες επιθυμούν να ληφθούν υπόψη στη διαχείριση του νερού, επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμούν ένα μοντέλο επίβλεψης που θα περιλαμβάνει τους “δήμους” και είναι είναι εναντίον του μονοπωλίου. “Πιστεύω ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση. Μεταξύ των απόψεων δεν υπάρχει άβυσσος. Στο τραπέζι δεν πρέπει να καθίσουν τεχνοκράτες αλλά πολιτικοί”. Αυτή, είπε, είναι και η πρότασή τους ως “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Η τιμή του νερού, συνέχισε, πρέπει να καθορίζεται από την “κυβέρνηση” σε ένα λογικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ως κύρια σημεία – αιτήματα της τ/κ πλευράς ότι το νερό θα πρέπει να μεταφέρεται στον κόσμο με τρόπο που θα ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής, πρέπει να εξετάζεται από θεσμούς που θα υπάγονται στην “κυβέρνηση”, θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα και ποιοτικά και να τυγχάνει διαχείρισης μαζί με τις υδάτινες πηγές που υπάρχουν στα κατεχόμενα.

Διαχωρίζουν, ανέφερε, το θέμα της διαχείρισης και της λειτουργίας, λέγοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από “θεσμούς” τουρκοκυπριακούς, διερωτώμενος ποιος θα εκμεταλλεύεται το νερό από τη στιγμή που θα φτάσει στους αποθηκευτικούς χώρους/ντεπόζιτα των “δήμων”. Αυτό, είπε, είναι και το βασικό σημείο συζήτησης, με τον ίδιο να εκφράζει τη θέση ότι σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να έχουν λόγο και οι “δήμοι” με την εταιρεία BESKI.

Ο Ασίμ Ακανσόι διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις των εταίρων στην “κυβέρνηση”, ΡΤΚ και ΚΕΕ, ανέφερε ότι ο 13ος μισθός θα δοθεί εντός Ιανουαρίου και πως το νέο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018 έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας από την ε/κ πλευρά και πρόκειται να πάρει σύντομα την τελική του μορφή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα