Κατεχόμενα:Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις «υπηκοότητες»

Το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα στον τ/κ Τύπο ως κύριο ή δεύτερο θέμα στα πρωτοσέλιδα. Άλλα θέματα είναι η άφιξη τουριστών στο αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό τα κατεχόμενα, η φορολογία της κινητής τηλεφωνίας, ο σεισμός στο Μεξικό κ.ά.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Υπήκοος σε 24 ώρες», γράφει ότι με μέσο τον ίδιο τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, μια νεαρή γυναίκα που ήρθε στα κατεχόμενα με τουριστική

βίζα, πήρε την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους σε 24 ώρες. Αλλού γράφει ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα ενεργοποιείται ενάντια στη μη αλλαγή της ώρας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε έρευνα για το περιστατικό με τον μαθητή που ξέχασαν μέσα στο σχολικό λεωφορείο.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ακόμη ένα εμπόδιο από τον νότο», γράφει ότι η ε/κ διοίκηση – όπως αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – συνεχίζει την πολιτική του να μην αφήνει τη «βόρεια» Κύπρο να πάρει ανάσα και παρεμποδίζει την άφιξη τουριστών στη Λάρνακα, που θα μεταβούν για διακοπές στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο σεισμός χτύπησε το Μεξικό την ίδια μέρα, μετά από 32 χρόνια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων) διαμαρτύρεται πως το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» έχει μετατραπεί σε θέμα «βρόμικων σχέσεων».

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν τελειώνει», γράφει ότι ενώ υπάρχουν πολλά προβλήματα, η «κυβέρνηση» το μόνο που δεν παραμελεί είναι να παραχωρεί «υπηκοότητες», αναφέροντας ότι στην τελευταία συνεδρία του «υπουργικού» δόθηκαν άλλες 48, ενώ η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι αυτό γίνεται παράνομα. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου Φικρί Τορός είπε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα για να στηρίξει η «κυβέρνηση» την τοπική παραγωγή, αλλά αυτή επιλέγει το πιο εύκολο, που είναι η διάθεση πόρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τις 6 Οκτωβρίου οι τράπεζες δεν θα κάνουν μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών που δεν έχουν ΙΒΑΝ ή UBAN.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στην πλάτη των πολιτών ο φόρος των GSM», γράφει ότι ο πρώην «υφυπουργός μεταφορών και επικοινωνιών», Σουάτ Γιελντενέρ δήλωσε στην εφημερίδα πως ο φόρος για τις υπηρεσίες GSM στα κατεχόμενα είναι ο πιο υψηλός και αγγίζει το 50%, τον οποίο χρεώνονται οι χρήστες κινητών και όχι οι εταιρείες παροχής. Αλλού αναφέρει ότι κατά την εκδίκαση υπόθεσης ναρκωτικών στο «δικαστήριο», ανακαλύφθηκε ότι μήνες μετά την καταστροφή του «κρατικού χημείου», ακόμη δεν έχει εξευρεθεί ο τρόπος διεξαγωγής αιματολογικών και ουρολογικών εξετάσεων. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία με φλαμίνγκο στο φράγμα «Κούκλα», που έχει δημιουργηθεί στο Πέργαμος με χρήματα της ΕΕ για την παρατήρηση έως και 200 ειδών πουλιών.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Υπάρχουν ισχυρισμοί για ρουσφέτι…Άρχισαν να φτάνουν κοντά μας κάποια στοιχεία», αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Γκεντς για το θέμα των «υπηκοοτήτων», προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μεταφορά μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία γίνεται χωρίς ιδιαίτερη ασφάλεια και δημοσιεύει φωτογραφία με μικρούς μαθητές σε λεωφορεία, που κάθονται ο ένας πάνω στον άλλο. Αλλού γράφει ότι άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου βελτίωσης της παραλίας της «χρυσής ακτής» με την τοποθέτηση καμπίνων για χρήση ντους και τουαλέτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα