Κατεχόμενα: Ανεπάρκεια στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στο δράμα των Σύριων μεταναστών μετά και τον εντοπισμό των εννέα σορών σε παραλίες στα κατεχόμενα, στην επαναλαμβανόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος η οποία διαρκεί για ώρες, στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου και στην ανακοίνωση της λίστας με τα άτομα των οποίων έχει ακυρωθεί η «υπηκοότητα».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Παντού σκοτεινά», γράφει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα

κατεχόμενα δεν είναι αρκετή ώστε να ικανοποιήσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα καθημερινά να γίνονται αποκοπές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διαρκούν για ώρες. Αναφορά γίνεται και στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στη Μια Μηλιά, στον Άγιο Αμβρόσιο και στη Λευκωσία. Γράφει αλλού ότι δημοσιεύτηκαν στην «επίσημη» εφημερίδα του ψευδοκράτους τα ονόματα όσων η «υπηκοότητα» ακυρώνεται, μετά και την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν θα αρθούν οι εγγυήσεις», αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Ρετζέπ Ακντάγ, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακντάγ αναφέρθηκε στο θέμα των εγγυήσεων και έκανε λόγο για ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων και παραμονής του στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση «δικαστηρίου» να επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός έτους σε 85χρονο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απρόσεκτη οδήγηση η οποία οδήγησε στον θάνατο 46χρονο πεζό. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις του αρχίατρου του «κρατικού» νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, Βουλέντ Ντιζνταρλί, σχετικά με τις επισκέψεις και τα ραντεβού των ασθενών, λέγοντας ότι το 16% των ασθενών δεν προσέρχεται στο ραντεβού του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν μπαίνω σε περιπέτεια», προβάλλει την επίσκεψη του ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος και «υπουργού» οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς στα γραφεία της εφημερίδας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε σε φήμες σχετικά με τη συνεργασία του κόμματός του με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Γράφει, επίσης, ότι ακόμα ένα πτώμα ξεβράστηκε σε παραλία στην κατεχόμενη Καρπασία, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών που βρέθηκαν σε παραλίες στους εννέα. Αναφορά γίνεται και στις αρνητικές επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Υπερβολική η αξίωση ότι `μειώθηκε η ανεργία’», γράφει ότι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα οικονομολόγοι και συντεχνιακοί αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα έρευνας του «γραφείου προγραμματισμού», σύμφωνα με την οποία έχει μειωθεί η ανεργία στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αποκλείεται η ανεργία να βρίσκεται στο 5%. Αλλού γράφει ότι, πυρκαγιές στην Κυθρέα και Αλεύκα κατέκαψαν πέραν των 50 εκταρίων δασικής έκτασης. Αναφέρεται, ακόμα, στις προετοιμασίες για τις «εκλογές» της 24ης Ιουνίου και γράφει ότι το «τμήμα εκλογών» έχει αναθεωρήσει τη λίστα των «ψηφοφόρων» και αφαιρέθηκαν 1339 ονόματα ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Φυλακή για τους ζωντανούς, τάφος για τους νεκρούς», αναφέρεται στο δράμα των Σύριων μεταναστών μετά και τον εντοπισμό εννέα πτωμάτων σε παραλίες στην κατεχόμενη Καρπασία και τη σύλληψη 79 Σύριων, ανάμεσά τους και 27 παιδιά. Αλλού δημοσιεύεται η λίστα των ονομάτων των 174 ατόμων, των οποίων το «υπουργικό συμβούλιο» έχει αποφασίσει να ακυρώσει τις «υπηκοότητες». Γράφει, ακόμα, ότι μετά και τον σάλο που ξέσπασε με την αύξηση της τιμής πώλησης του γάλατος, έχει ανακοινωθεί η μείωσή του κατά 0,25 της τουρκικής λίρας (0,05 σεντ του ευρώ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα