Κατεχόμενα: 19χρονη πνίγηκε στα Καζιβερά

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορές στον πνιγμό 19χρονης φοιτήτριας στη θαλάσσια περιοχή στα Καζιβερά, στην έρευνα του «οργανισμού ανταγωνισμού» για το θέμα προϊόντων στην αγορά στα οποία έχει εντοπιστεί φυτοφάρμακο, στη γνωμάτευση της «εισαγγελίας» σχετικά με το θέμα της ενοικίασης «κρατικής γης» σε «αξιωματούχους» ή και σε μέλη των οικογενειών τους, όπως επίσης στις δηλώσεις του Διευθυντή Νότιας Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας

στην Κύπρο, Ντιρκ Ράινερμαν σχετικά με τη λύση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν είναι νόμιμο», αναφέρεται στη γνωμάτευση της «εισαγγελίας» σχετικά με το θέμα της ενοικίασης «κρατικής γης» σε «αξιωματούχους» μετά και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν με την κόρη του Έρογλου και τον γιό του Ντενκτάς. Σύμφωνα με την «εισαγγελία», οι αποφάσεις του «υπουργικού» είναι παράνομες. Αναφορά γίνεται και στον πνιγμό νεαρής από τα Άδανα, φοιτήτρια νομικής σε παράνομο πανεπιστήμιο, σε θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο χωριό Καζιβερά. Γράφει ακόμα ότι αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη ότι λαχανικά και φρούτα, τα οποία μετά από έλεγχο εντοπίστηκε ότι περιείχαν επικίνδυνο ποσοστό φυτοφαρμάκου, εντούτοις προωθήθηκαν στην αγορά για πώληση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η Γενεύη θα πρέπει να είναι η τελευταία», αναφέρεται σε δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν σχετικά με το Κυπριακό εν όψει και της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία προσπάθεια και αν λυθεί τότε λύθηκε, αν όχι, τότε τα ΗΕ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη. Αναφορά γίνεται και στον πνιγμό της φοιτήτριας της νομικής σχολής. Αλλού γράφει ότι η Πορτογαλία ζει τη μεγαλύτερη πυρκαγιά τα τελευταία 50 χρόνια, η οποία μέχρι στιγμής άφησε πίσω της 62 νεκρούς.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η μη λύση είναι πιο ακριβή», αναφέρεται σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Διευθυντής Νότιας Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κύπρο, Ντιρκ Ράινερμαν, στην εφημερίδα Χαβαντίς και στην εφημερίδα Αλήθεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αναφορά του στην οικονομική πτυχή της λύσης, είπε ότι η μη επίλυση θα κοστίσει πιο ακριβά από την επίλυση, ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά της λύσης ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομία του νησιού. Αλλού αναφέρεται στην αγανάκτηση των κατοίκων της κατεχόμενης Κυθρέας σχετικά με τις εργασίες που γίνονται σε λατομεία στην περιοχή. Γράφει ακόμα ότι την τελευταία της πνοή στη θάλασσα άφησε 19χρονη φοιτήτρια από τα Άδανα, η οποία δεν κατάφερε να παλέψει με τα κύματα στην περιοχή Καζιβερά, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Αν δεν παράγεις τότε αφανίζεσαι», αναφέρεται σε δηλώσεις του νέου προέδρου του τ/κ βιομηχανικού επιμελητήριου, Μουσταφά Καϊμάκ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα των παραγωγών αλλά και στη σημασία της στήριξης τους με την αύξηση των ταμείων στήριξης των τοπικών προϊόντων. Αναφορά γίνεται και στην ανακάλυψη νεκροκεφαλής στην περιοχή Κορόβια – Άγιου Συμεών, που πιστεύεται ότι είναι από την οθωμανική περίοδο και ότι στην περιοχή υπήρχε νεκροταφείο. Γράφει ακόμα ότι αύξηση σημείωσε η κίνηση στα παράνομα λιμάνια κατά το πρώτο τετράμηνο του 2017, αφού 614 θαλάσσια σκάφη όλων των ειδών έφτασαν στα παράνομα λιμάνια και 615 αναχώρησαν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η γνωμάτευση της εισαγγελίας: Παράνομο», γράφει ότι μετά τον σάλο που προκάλεσε η ενοικίαση «κρατικής γης» σε μέλη οικογενειών «κρατικών αξιωματούχων», η «πρόεδρος» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ ζήτησε τη γνωμάτευση της «εισαγγελίας», σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του «υπουργικού» για την παραχώρηση της γης είναι παράνομες και οι όποιες διαδικασίες έγιναν με παράνομο τρόπο. Αλλού γράφει ότι η «κυβέρνηση» δεν κατάφερε να αξιοποιήσει όλο το ποσό των 723 εκατ. τουρκικών λιρών (180 εκατ. ευρώ) που παραχωρήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για έργα και υποδομές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο τα 70 εκατ. (17 εκατ. ευρώ) έχουν χρησιμοποιηθεί. Αναφορά γίνεται και στον πνιγμό της 19χρονης φοιτήτριας Νουσουρά Τσεβίκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα