Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτονόμησης νοσηλευτηρίων

Κατατέθηκε και επίσημα ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Βασική πρόνοια του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στον οποίο θα ανατεθεί η ευθύνη σε σχέση με τη λειτουργία όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Ο ρόλος του Οργανισμού αυτού θα είναι κομβικής σημασίας μέχρι και την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, καθώς θα έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει την πρόσβαση και την παροχή των προβλεπόμενων ιατρικών υπηρεσιών βάση νομοθεσίας και διαταγμάτων.

Ο

οργανισμός διοικείται από και ενεργεί μέσω διοικητικού συμβουλίου, το οποίο διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του οργανισμού και τον οποίο εκπροσωπεί ενώπιον κάθε αρχής.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από:

(α) Τον πρόεδρο του συμβουλίου με εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών αντίστοιχου οικονομικού αλλά και διοικητικού μεγέθους με τον οργανισμό, πέραν των δέκα χρόνων,

(β) Ένα πρόσωπο που είναι μέλος του συνδέσμου εγκεκριμένων λογιστών Κύπρου τουλάχιστον για τα πέντε τελευταία χρόνια.

(γ) Δυο πρόσωπα από το χώρο της διοίκησης των υπηρεσιών υγείας με εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας αντίστοιχου μεγέθους με τον Οργανισμό, πέραν των πέντε χρόνων.

(δ) Δυο επαγγελματίες υγείας με εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας αντίστοιχου μεγέθους με τον οργανισμό, πέραν των πέντε χρόνων.

(ε) Δύο ως έκτης θέσης τους (ex-officio) μέλη που είναι οι γενικοί διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

(στ) Τον εκάστοτε γενικό διευθυντή και οικονομικό διευθυντή του οργανισμού, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης τη σύσταση επιστημονικού συμβουλίου και μονάδας εσωτερικού ελέγχου στον οργανισμό, ενώ ρυθμίζει τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας του οργανισμού με το υφιστάμενο και με νέο προσωπικό.

Αναφέρεται ακόμη στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του προσωπικού, ενώ ρυθμίζει τη διαδικασία κήρυξης δημοσίων νοσηλευτηρίων και της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω νοσηλευτηρίων στον οργανισμό και οικονομικά θέματα του οργανισμού και τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων.

Ιατρική Σχολή

Σύμφωνα με δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι δημιουργήθηκε η σχολή με πολλές προοπτικές και προσδοκίες, ωστόσο δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία, ούτε σε σχέση με το ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και σε σχέση με τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα να τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής μόλις πρόσφατα, παρέδωσε την παραίτησή του ενώπιον της Συγκλήτου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, έγινε αποδεκτή. Η Σύγκλητος θα προχωρήσει σε διορισμό νέου Κοσμήτορα σε προσωρινή βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα