Καταστρώνουν τα τελικά τους πλάνα τα κόμματα

Ετοιμάζουν προτάσεις, που θα αποτελέσουν προϋπόθεση ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότηταςΜετά τη νέα αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, τα κόμματα έχουν σηκώσει μανίκια και ετοιμάζουν τις δικές τους ρυθμίσεις, με στόχο την προστασία των ευάλωτωνΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι διαχειρίσιμη, δηλώνει η ΚυβέρνησηΜπορεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης να θεωρεί την 2α Απριλίου ως ημερομηνία ορόσημο για έξοδο της Κύπρου στις αγορές, λόγω της πιθανής ψήφισης του πλαισίου

αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων από τη Βουλή, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως από τη μελέτη των πέντε νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, οι βουλευτές διαπιστώνουν σημαντικά κενά και τονίζουν την ανάγκη προώθησης ουσιαστικών αλλαγών, με στόχο την προστασία δανειοληπτών και εγγυητών και ειδικότερα όσων έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Μάλιστα, όλα τα κόμματα, ακόμα και ο ΔΗΣΥ, ξεκίνησαν τις ασκήσεις επί χάρτου προς αυτήν την κατεύθυνση, με κάποια εξ αυτών να έχουν ήδη ετοιμάσει τις προτάσεις τους, διαμηνύοντας πως η έγκρισή τους θα αποτελέσει καταλυτικό ρόλο στη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.Δεν υπάρχει οικονομική στενότηταΟ Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην Stockwatch, διεμήνυσε πως δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα προβλήματος ρευστότητας του κράτους, ακόμη κι αν η Βουλή δεν ψηφίσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας στις 2 Απριλίου, υποδεικνύοντας: «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Υπάρχουν αποθέματα. Θα ήταν ευχής έργον, όμως, να μην παραταθεί το ζήτημα με τις εκποιήσεις, διότι σε κάποιο στάδιο δεν θα προκύψει μόνο θέμα ρευστότητας του κράτους».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως «στόχος για δανεισμό από τις αγορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν θα αποτελέσει υποκατάστατο της χρηματοδότησης από την Τρόικα, αλλά κάλυψη και εξόφληση εσωτερικού δανεισμού, που δεν καλύπτεται από τη χρηματοδότηση την οποία λαμβάνει η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ». Διεμήνυσε, παράλληλα, πως «δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης του φτηνού δανεισμού της Τρόικας και αναζήτησης άλλων τρόπων δανεισμού με πιο υψηλό επιτόκιο».Πέντε προϋποθέσεις από ΕΔΕΚΠάντως, χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος κατά καιρούς τόνισε την ανάγκη για ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας το συντομότερο, δήλωσε πως το κόμμα του θα επιδιώξει βελτιώσεις επί του πέμπτου νομοσχεδίου του πλαισίου για τα όποια κενά μπορεί να παρουσιάζει. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ξεκαθάρισε ότι για το Κίνημα, οι πιο κάτω προτάσεις αποτελούν «κόκκινες γραμμές» στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, μη υιοθέτηση των οποίων, όπως είπε, συνεπάγεται ότι δεν θα δοθεί καμιά στήριξη στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οι προτάσεις αυτές είναι:1. Να απαλλάσσονται πλήρως οι εγγυητές σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου από τις τράπεζες ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη.2. Να προστατευτεί άμεσα η κύρια κατοικία των μη βιώσιμων δανειοληπτών.3. Να αφαιρεθούν από το δάνειο όλες οι παράνομες υπερχρεώσεις και τα πανωτόκια που επέβαλαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.4. Να τεθεί ρητή απαγόρευση της πακετοποίησης και πώλησης δανείων.5. Να καθοριστεί και να ισχύει μια αντικειμενική αξία για τα υποθηκευμένα ακίνητα.«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση», είπε ο κ. Σιζόπουλος, «να λάβει πρόσθετα μέτρα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να τύχουν κουρέματος για να βοηθηθούν δανειολήπτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.Τι ετοιμάζουν Συμμαχία - ΕΥΡΩΚΟΠροϋπόθεση για ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, εάν και εφόσον υπερψηφιστούν οι τροπολογίες που κατέθεσε, κυρίως για προστασία των εγγυητών και τη βάση αναδιάρθρωσης δανείου, θέτει και η Συμμαχία Πολιτών. Επίσης, προϋπόθεση για την υπερψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί για το ΕΥΡΩΚΟ η ψήφιση της δικής του τροπολογίας σε σχέση με τους εγγυητές, όπως ξεκαθάρισε σε προχθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης. Εντός των προσεχών ημερών, αξίζει να σημειωθεί, πως τροπολογίες και σειρά από προτάσεις νόμου θα καταθέσουν τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και οι Οικολόγοι, και αναμένεται πως και για αυτά τα κόμματα θα τεθεί ως προϋπόθεση η ψήφισή τους, ούτως ώστε στη συνέχεια να υπερψηφίσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα