Καταγγελία για καταπάτηση δικαιωμάτων του γιου του Νεοκλέους

Η Λήδα Κουρσουμπά στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι για το ζήτημα του γιου του Παναγιώτη Νεοκλέους δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο επαγγελματικής συμπεριφοράς από τις αρμόδιες αρχές.

Ο επιθεωρητής των φυλακών Ευγένιος Κληρίδης, συγγενής του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, διέταξε τον γιο του Παναγιώτη Νεοκλέους να φύγει από το δωμάτιο, με αποτέλεσμα ο 7χρονος παρακολουθώντας από την οθόνη του κλειστού κυκλώματος να δει να βγάζουν τα ρούχα του πατέρα του με αποτέλεσμα

να αρχίζει να φωνάζει και κλαίει λέγοντας «τι κάμνουν τον παπά μου;, θα του κάμνουν κακό;»

Παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού σε σχέση με την θέα που αντίκρισε ο γιος του Παναγιώτη Νεοκλέους κατά την διάρκεια της εξέτασης του πατέρα του, μέσα από το κύκλωμα κλειστό παρακολούθησης, διαπιστώνει σε έκθεσή της που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου στον Ιωνά Νικολάου, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Η κ. Κουρσουμπά ετοίμασε την έκθεσή της αναφορικά με το παράπονο που της υποβλήθηκε από την κ. Μαριορέτα Νεοκλέους, μητέρα του ανήλικου γιου του Παναγιώτη Νεοκλέους, ο οποίος λόγω ιατρικών προβλημάτων εκτίει την ποινή της φυλάκισής του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας, ημερομηνίας 27 Ιουνίου, κατά την διάρκεια επισκεπτηρίου, ο επιθεωρητής των φυλακών Ευγένιος Κληρίδης, ο οποίος είναι συγγενής του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, διέταξε τον γιο και την γιαγιά του να φύγουν από το δωμάτιο, με αποτέλεσμα ο 7χρονος παρακολουθώντας από την οθόνη του κλειστού κυκλώματος να δει να βγάζουν τα ρούχα του πατέρα του με αποτέλεσμα να αρχίζει να φωνάζει και κλαίει λέγοντας «τι κάμνουν τον παπά μου;, θα του κάμνουν κακό;»

Η κ. Κουρσουμπά στην έκθεσή της αναφέρει ότι «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ιατρική επίσκεψη συνιστούν παραβίαση του Άρθρου 19, παρ.3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθότι έγιναν με τρόπο που απέτυχε να προστατεύσει το παιδί από την έκθεση του σε σκηνές τις οποίες το ίδιο εξέλαβε, ως άσκηση βίας προς τον πατέρα του από άγνωστα άτομα.

Η συγκεκριμένη παράγραφος του Άρθρου 19 αναφέρει ότι «Τα συμβαλλόμενα κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύουν το παιδί από κάθε μορφής βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής βίας, κατά το χρόνο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, του ή των νομίμως εκπροσώπων του ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εμπιστευθεί.

Δεν διακόπτονται προγραμματικές επισκέψεις

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει ότι «δεδομένων των ιδιαζουσών συνθηκών που διέπουν την επίσκεψη παιδιών στον κρατούμενο γονιό τους, είτε στο χώρο των Κεντρικών φυλακών είτε σε άλλους χώρους που κηρύσσονται ως φυλακές, προγραμματισμένες επισκέψεις, δεν θα πρέπει να διακόπτονται. Ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν για λόγους ανωτέρας βίας επιβάλλεται η διακοπή μιας προγραμματισμένης επίσκεψης, τότε η διακοπή αυτή θα πρέπει να γίνεται με φιλικό τρόπο προς το παιδί».

Η κ. Κουρσουμπά συνεχίζει λέγοντας ότι «Θα πρέπει να τηρείται ένα πρωτόκολλο επαγγελματικής συμπεριφοράς όπου θα γίνονται οι απαιτούμενες συστάσεις, θα εξηγείται ο λόγος υποχρεωτικής διακοπής της επίσκεψης και θα διευκρινίζεται, όπου είναι δυνατόν, ότι ο χρόνος θα αναπληρωθεί. Στη προκειμένη περίπτωση, διαφαίνεται ότι κάτι τέτοιο αποτέλεσμα τον έντονο διαπληκτισμό μεταξύ των λειτουργών των Φυλακών και της γιαγιάς που συνόδευε το παιδί και τη συνακόλουθη δημιουργία της εντύπωσης στο παιδί, ότι οι επισκέπτες ασκούσαν βία στον πατέρα του.


Όποια και αν είναι η αντίδραση της γιαγιάς...

Η κ. Κούρσουμπα υποστηρίζει ότι μια διαφορετική διαχείριση του περιστατικού από την γιαγιά του παιδιού πιθανόν να μην οδηγούσε στην ίδια κατάληξη. Όμως ξεκαθαρίζει ότι όποια και αν ήταν η αντίδραση της γιαγιάς του παιδιού και μητέρα του κατάδικου, δεν θεωρεί ότι απαλλάσσει τη Διεύθυνση των Φυλακών από τις ευθύνες της.

Με βάση τα όσα αναφέρει η κ. Κουρσουμπά για το περιστατικό, καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες που διέπουν τις ιατρικές επισκέψεις σε χώρους Φυλακών, ώστε αυτές να μην πραγματοποιούνται σε χρόνο κατά τον οποίο υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη από παιδί. Επίσης, στην περίπτωση αναγκαίας διακοπής της επίσκεψή του παιδιού, θα πρέπει να γίνεται με φιλικό τρόπο προς το παιδί και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε η ιατρική επίσκεψη να μην μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή ή άσκηση βίας προς τον κρατούμενο και κατ` επέκταση, ν` ασκείται η οποιαδήποτε μορφής συναισθηματική βία προς το παριστάμενο παιδί.

Keywords
Τυχαία Θέματα