Καταλληλότερος για διεκδίκηση ΠτΒ ο "Κανένας"

Συναίνεση και κοινά αποδεκτό υποψήφιο ζητούν οι πολίτες από τα πολιτικά κόμματα σε σχέση με την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που υλοποίησε η IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για λογαριασμό της εφημερίδας "Σημερινής", το 87% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την ανάδειξη του Προέδρου της Βουλής, ενώ το 35% των πολιτών θεωρεί ότι

ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να προέλθει μετά από κοινή συνεννόηση και συνεργασία όλων των κομμάτων.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, ότι το 68% των ερωτηθέντων θεωρούν πολύ ή αρκετά σημαντικό το ρόλο του προέδρου της Βουλής.

Υποψήφιο κοινής αποδοχής ζητούν οι πολίτες

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, καταδεικνύουν ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν η ανάδειξη προέδρου να είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και σκοπιμοτήτων, ενώ απορρίτπουν τη δημιουργία στρατοπέδων εντός Βουλής.

Στο δεδομένο αυτό, συνηγορεί η σημασία που δίνουν οι πολίτες στην εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψήφιου από όλα τα κόμματα. Όπως προκύπτει από τα ευρύματα, οχτώ στους 10 πολίτες θεωρούν πολύ ή αρκετά σημαντικό ο νέος πρόεδρος της Βουλής να είναι αποδεκτός από όλα τα κόμματα.

Προκρίνουν πρόεδρο - ηγέτη οι πολίτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τρία κύρια χαρακτηριστικά θα πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος Πρόεδρος της Βουλής. Δυναμικός, συναινετικός και αποδεκτός.

Ιδανικότερος για διεκδίκηση ο «κανένας»

Μετά και τα αποτελέσματα της κάλπης αλλά και το υψηλό ποσοστό αποχής από τις βουλευτικές εκλογές, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν θεωρεί κανέναν βουλευτή ως ιδανικό για να διεκδικήσιε την προεδρία της Βουλής..

Σε ερώτημα για το ποιον θεωρούν ιδανικότερο να διεκδικήσει το πηδάλιο του Νομοθετικού Σώματος, το 23% απάντησε ως καταλληλότερο τον «κανένα», ενώ ακολουθεί με 19% ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Στην τρίτη θέση με 14%, ο Δημήτρης Συλλούρης και ακολουθεί στην τέταρτη ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 11%.

Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Αβέρωφ - Άντρου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κρίνεται η άποψη των πολιτών, σχετικά με το ποιος πιστεύουν τελικά ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής. Στο ερώτημα αυτό ο Α. Νεοφύτου κατέχει την πρωτιά με 22% αν και οι πολίτες τον κατέταξαν τέταρτο στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής. Σε απόσταση αναπνοής, με μόλις 1% από τον Α.Νεοφύτου, κατατάσσεται ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

Ο Δημήτρης Συλλούρης συγκέντρωσε ποσοστό 18%, ενώ Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης ακολουθούν με 15% και 5% αντίστοιχα.

Μαζί και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά οι δύο αρχηγοί των «μεγάλων κομμάτων»

Τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά τέθηκαν ενώπιον των πολιτών. Πρώτη θέση και στα τρία εξασφαλίζει σύμφωνα με τους πολίτες ο «κανένας».

Πολυμήχανο θεωρούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 26% των ερωτηθέντων, έναντι 17% του Άντρου Κυπριανού. Τον τίτλο του συναινετικού κερδίζει ο Άντρος Κυπριανού με ποσοστό 26% , ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Συλλούρης με 15% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 10%. Οι πολίτες θεωρούν ως πιο αποτελεσματικούς τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού με 17%.

Η διαφθορά και η διαπλοκή οδήγησαν στην αποχή

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης και σε σχέση με τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τους πολίτες στην αποχή, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Οι στατιστικές, επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό συζητείται σχεδόν παντού. Η διαφθορά και η διαπλοκή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, αλλά και η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να μην προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη.

Ποσοστό 45% απάντησε ως κυριότερο λόγο της αποχής, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ενώ το 39 % θεωρεί ότι για την αποχή ευθύνεται η γενικότερη απαξίωση και αδιαφορία για την πολιτική.

Μεθοδολογία της έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ για λογαριασμό της εφημερίδας Σημερινή, με ημερομηνία 31 Μαΐου 2016. Διενεργήθηκε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το δείγμα της έρευνας ήταν 500 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, από αστικές και αγροτικές περιοχές, με παγκύπρια κάλυψη

Keywords
Τυχαία Θέματα