Καταγραφή γεγονότων στην έκθεση Ομπάμα για το κυπριακό

Στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο για την επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό, αναφέρεται η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Κύπρο, η οποία επιδόθηκε τη Δευτέρα στους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών, της Βουλής και της Γερουσίας.

Την έκθεση – που συντάσσεται κάθε δύο μήνες βάση της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας και ετοιμάζει από τον Ιούλιο του 2003 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

– συνοδεύει καλυπτική επιστολή της αρμόδιας Υφυπουργού Εξωτερικών για νομοθετικές υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, η οποία αναφέρει πως «αν και στην χρονική περίοδο διαπραγματεύσεις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών παρέμειναν σε αναστολή, οι προσπάθειες στην κατεύθυνση μιας συνολικής συνεχίστηκαν».

Προσθέτει ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία να επανενώνει την Κύπρο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Στην έκθεση γίνεται ανασκόπηση της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο διάστημα αυτό, όπως και των διαφόρων επαφών του κ. Έιντε.

«Ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε συνέχισε την εμπλοκή με τους Ε/Κ και τους Τ/Κ σε μία προσπάθεια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Στη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο στις 16-17 Δεκεμβρίου, συναντήθηκε χωριστά με τους διαπραγματευτές και δεξιώθηκε επαφές από την κοινωνία των πολιτών κι από τις δύο κοινότητες».

Καταγράφει επίσης το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ για ιατρική θεραπεία στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Επέστρεψε στην Κύπρο στα τέλη Δεκεμβρίου και εξέδωσε ανακοίνωση στις 5 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις ελληνοκυπριακές θέσεις», γράφει η έκθεση του Αμερικανού Προέδρου, αποφεύγοντας να σημειώσει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που σχολιάστηκε θετικά από τον ειδικό σύμβουλο.

«Στις 6 Ιανουαρίου οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX εκ μέρους των Τ/Κ για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, μέχρι τις 6 Απριλίου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» ολοκλήρωσε τις έρευνες στην ΑΟΖ στα τέλη Δεκεμβρίου και παρέμεινε αγκυροβολημένο στην Αμμόχωστο όλο τον Ιανουάριο».

Η έκθεση Ομπάμα καταγράφει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την επίσκεψη Έιντε στην Κύπρο στις 13 και 14 Ιανουαρίου, όπου συναντήθηκε χωριστά και με τους δύο ηγέτες, καθώς και τους διαπραγματευτές. Επίσης τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έιντε στο Νταβός (21-24 Ιανουαρίου), στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τέλος, καταγράφει την ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από τον κ. Έιντε, τη Λίζα Μπάτενχαϊμ και την διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κριστίν Λούντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης, όπως και την υιοθέτηση από το Σ.Α. του ψηφίσματος 2197, το οποίο «παρατείνει για έξι μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλεί για την έναρξη των δομημένων διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση».

Σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στο χρονικό αυτό διάστημα, η έκθεση γράφει ότι συνέχισαν την εμπλοκή σε ανώτερο επίπεδο, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κι η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, επισκέφθηκαν στη Νέα Υόρκη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 10 και 16 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ συναντήθηκε με Ε/Κ και Τ/Κ παράγοντες στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κύπρο από τις 21 – 23 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου».

Αναφορικά υπάρχει και στις τακτικές επαφές του Αμερικανού πρέσβη Τζον Κάνιγκ με τους ηγέτες, διαπραγματευτές και πολιτικούς ηγέτες στις δύο κοινότητες, όπως κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και καταγράφει διάφορες εκδηλώσεις και προγράμματα που υποστήριξε η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Ιδιαίτερη μνεία επίσης γίνεται στην έγκριση του καταστατικού του «Φόρουμ Κυπριακού Διαλόγου», στις 29 Ιανουαρίου, από πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, επιχειρηματικές ενώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «συγκεκριμένο βήμα υποστήριξης της διαδικασίας διευθέτησης.

«Το φόρουμ στοχεύει στην ανάπτυξη επιλογών και εισηγήσεων για τη διαπραγματευτική διαδικασία, διαβούλευση με το κοινό και προετοιμασία του για μία λύση και προώθηση ενός κοινού οράματος και κουλτούρας συνύπαρξης για το μέλλον».

Σημειώνει ότι αμφότεροι οι διαπραγματευτές και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών εξέφρασαν υποστήριξη για το φόρουμ, «το οποίο παρέχει δίαυλο για εμπλοκή της κοινωνίας στην διαδικασία διευθέτησης».

Τέλος, στην έκθεση του Αμερικανού Προέδρου εκφράζεται η συνεχής δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ «για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της κι ότι οποιαδήποτε πιθανά έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα