Κασσελάκης: Οι βουλευτές που παραιτήθηκαν να παραδώσουν την έδρα τους

Απόλυτο χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις και την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, η Κυριακή σημαδεύτηκε από «ηχηρές» αποχωρήσεις από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με μακρά επιστολή, η «Ομπρέλα», στην οποία βρίσκονται ιστορικά στελέχη της παράταξης και βουλευτές (Τσακαλώτος, Πέρκα, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας, Καββαδία, Ξανθός, Σκουρλέτης, Φίλης και άλλοι)  ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα μετά τα

όσα είπε ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης

Μάλιστα, στο τέλος της ανακοίνωσης, η Ομπρέλα και τα 45 μέλη της αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί και να δημιουργήσουν νέο πολιτικό φορέα.

Παράλληλα, Γιάννης Ραγκούσης και Διονύσης Τεμπονέρας άσκησαν οξεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη με τις παρεμβάσεις τους στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ηγεσία του κόμματος.

Κασσελάκης: «Οι βουλευτές που παραιτήθηκαν να παραδώσουν την έδρα τους»

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε δριμύτερος μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών απαιτώντας τόσο από τους βουλευτές που αποχώρησαν όσο και από τον Στέλιο Κούλογλου που βρίσκεται στην Ευρωβουλή να παραδώσουν την έδρα τους, η οποία όπως είπε «ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πλάτη του Αλέξη Τσίπρα εκλέχτηκαν».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών που βρίσκονταν προς διαγραφή. «Από σήμερα ξεκινά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και σας καλώ όλους και όλες να αναλάβετε τις ευθύνες σας», είπε ο Στ. Κασσελάκης

Αποχώρηση με αιχμές κατά Κασσελάκη και από τον Στέφανο Τζουμάκα

Με αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, συνόδευσε την δήλωση αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».

Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στην χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:  Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα» - Τι γράφουν στο κείμενο τα μέλη της ομάδας

Επιστολή ομάδας Ε. Αχτσιόγλου

Σκληρή κριτική ασκούν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κείμενο που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής στελέχη περί την Έφη Αχτσιόγλου, εξηγώντας παράλληλα την αποχώρησή τους χθες από τη συνεδρίαση του οργάνου. Το κείμενο υπογράφουν: Σία Αναγνωστοπούλο, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική» αναφέρουν και ακολούθως εξηγούν: «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το "άρρωστο" κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην "κομματίλα", το "πουμαρό", την "πέμπτη φάλαγγα". Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε».

Υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η "πατριωτική αριστερά" δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την "κυβερνώσα αριστερά" δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί "φλυαρίας" σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παραγάγει εφαρμοσμένη πολιτική».

Συνεχίζοντας, εξηγούν την αποχώρησή τους από τη χθεσινή συνεδρίαση: «Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το "δημοψήφισμα" καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών "δημοψηφισμάτων". Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Όχι σε κενό.

Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του "εσωτερικού εχθρού". Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, την Δημοκρατία και την Αριστερά.

Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά την γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πηγή: euronews.gr  / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
βουλευτες, εδρα, Γιαννης Ραγκουσης, goldman sachs, συριζα, ραγκουσης, δριμύτερος, τσιπρας, δημοψηφισμα 2015, προσφορες, sachs, ελλαδα, νέα, συγκεκριμένο, ψηφοφορία, απε-μπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, χρηματιστηριο, τασσω καββαδια, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, κομματα, μιλα, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, ηγετης, ηττα, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, υφεση, φτωχεια, ωρα, αγνοια, αθροισμα, απε, βρισκεται, γαζα, δαναη, δηλωση, δειχνει, δριμύτερος, δριτσας, δρομος, εγινε, ειπε, υπαρχει, εννοια, ευθυνη, ηγεμονια, ιδια, ιδιο, υποθεση, ομιλια, κειμενο, κυκλος, κομμα, λειτουργια, ληξη, ομαδα, ομπρελα, οφελος, παμε, προβληματα, σεβασμος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σια, σωμα, σχηματα, τεμπονερας, φορα, χασμα, χειροτερα, ψηφοφορία, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, goldman sachs, χωρα, κυριακη, οξεια, ψαρι, sachs
Τυχαία Θέματα